Under måndagen rapporterades 69 nya coronafall. Den siffran är densamma som antalet fall under hela förra veckan, att jämföra med 34 respektive 13 fall under veckorna dessförinnan.
Smittan har i några fall tagit sig in på äldreboenden, men finns nu även hos personal på en vårdavdelning på Visby lasarett. Smittspårning pågår på en enhet, både bland patienter och personal, och flera positiva fall med covid-19 har konstaterats.
– All smitta i känsliga verksamheter smittspåras väldigt noggrant, säger Maria Amér och berättar att berörd personal, patienter och närstående informeras löpande om det uppkomna läget på avdelningen.
Ökningen av smittade förklaras inte av att testningen ökar. Antalet genomförda tester låg förra veckan på cirka 1 000, och testningen har legat på samma nivå under en längre tid.
Utvecklingen ser ut att fortsätta även den här veckan, med hela 18 nya fall på tisdagen.
– Förra veckan hade vi i praktiken en fördubbling av antalet fall. Det är alltid svårt med siffror för Gotland, men vi tolkar det ändå som en trend. Det är ett allvarligt läge med den ökade smittspridningen och vi måste verkligen ta till oss råd och restriktioner för att begränsa smittan, säger regionens smittskyddsläkare Maria Amér.
Genom smittspårning har majoriteten av fallen på ön kunnat kopplas till olika typer av samkväm, men det är svårt att med säkerhet säga varför smittan just nu ökar på många håll i landet.
– Det kan smitta på en middag eller en fest och sedan kan det ta sig vidare till familjmedlemmar. Vi vet inte varifrån den första i varje smittkedja har plockat upp smittan. Det är det som är en samhällsspridning, bara genom att bo och verka på Gotland riskerar man att plocka upp smittan.
Den ökade smittan medför också ett ökat tryck på regionens smittspårning, som dock än så länge klarat sig med befintlig bemanning.
– Vi jobbar för att kunna hålla samma nivå och riktlinjer för smittspårningen. Det kan betyda att vi behöver anställa fler som jobbar med de här uppgifterna, säger Maria Amér.
Vid smittspårning har det framkommit att personer med pågående symtom åkt färja och flyg till och från Gotland.
– Vi har inga fall där vi specifikt kan koppla smittan till en båt- eller flygresa, men hela hanteringen av pandemin bygger på att man ska isolera sig hemma om man har symtom. Mycket tyder på att man smittar som mest när man har symtom och då är det förstås inte förenligt med smittskyddslagen att resa med allmänna kommunikationer.
Gotland har ännu inte infört några lokala restriktioner för att stävja smittspridningen, men fortsätter trenden med ökad smitta kan sådana komma att införas även här.
– Det kan bli aktuellt, det sker i så fall i dialog med Folkhälsomyndigheten som fattar beslutet, säger Maria Amér.