Mänskliga rättigheter långt borta och nära
Det är dagen för mänskliga rättigheter på söndag. Det uppmärksammade Röda korset, Rädda barnen och Amnesty med en temadag i går.Utrikeskorrespondenten Ingmarie Froman berättade om sin bok om muslimska kvinnor, men under dagen riktades också ögonen mot mänskliga rättigheter i Sverige och på Gotland.
- Det är lika viktigt att vi ägnar oss åt mänskliga rättigheter i vårt eget lokalsamhälle, säger Alf Löfqvist från Röda korset.
Kerstin Blomberg från Rädda barnen berättade om vad som är mest centralt just nu i arbetet för barnens rättigheter på Gotland:
- Vi vill att det ska skapas ett "barnahus" på Gotland som kan ta emot barn som har utsatts för misshandel och övergrepp.
Många fall
Många fall av misshandel och sexuella övergrepp mot barn polisanmäls aldrig. Av de 11 000 polisanmälningar som sker varje år leder bara en sjättedel fram till ett åtal. Om alla de myndighetspersoner som intervjuar barnen i samband med en sådan utredning kommer till barnet i ett barnahus, i stället för att barnet ska åka runt och berätta sin historia för nya människor så kan det bli bättre kvalitet på utredningsarbetet, förklarar Kerstin Blomberg.
Ett annat led i det lokala arbetet för barnens rättigheter är att Rädda barnen har skrivit till kommunstyrelsen och begärt att Gotland ska bli en av de kommuner som tar emot ensamma flyktingbarn.
- Det sitter 173 ensamma flyktingbarn och väntar på placering just nu. Om alla kommuner tog sitt ansvar så skulle det inte vara något problem, men de flesta kommuner säger att de inte vill ta emot dessa barn.
Temadagens huvudtalare var journalisten Ingmarie Froman, som efter några år på Gotlands radio, var radions korrespondent i Paris och Bryssel. Med utgångspunkt från den ständigt uppblossande konflikten om den muslimska kvinnans slöja har hon skrivit boken "Islam, brudar och paljetter". Hon har intervjuat muslimska kvinnor i Sverige, Frankrike och England och träffat tuffa tjejer som varit framgångsrika i sina studier, men som ändå valt att lägga sig platt för familjens önskemål när det blivit tal om gifte.
Ingmarie Froman har sett exempel på arrangerade äktenskap som givit de unga kvinnorna mycket bittra erfarenheter och ingenting tyder på att den här sedvänjan är på väg att dö ut. Tvärtom. Men Ingmarie Froman kunde också ge en hoppfull bild av hur unga muslimska kvinnor bygger upp nya strategier mot jämställdhet inom ganska snäva ramar.
De underkastar sig religionens och familjens önskemål, klär sig i slöja, studerar koranen och lever på alla sätt som goda muslimska kvinnor.
- Men i och med detta så känner de sig också oantastliga och jämlika med männen och de vägrar att slå undan blicken som andra muslimska kvinnor gör när de möter en man, säger Ingmarie Froman och avslutar:
- Om dessa muslimska kvinnor ska lyckas med sina ambitioner hänger inte bara på dem själva, utan också på hur deras familjer och samhället tar emot dem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!