Mänskliga faktorn bakom dödsolyckor

Sedan 1998 har det skett 32 trafikolyckor på Gotland där en eller flera personer har dött.
Ofta i onödan.
- En tredjedel av olyckorna är alkohol- och drogrelaterade. Det är sällan fel på bilen som är orsaken till en olycka utan de beror nästan alltid på den mänskliga faktorn, säger Lars Håkansson, som på uppdrag av Vägverket gör djupstudier vid dödsolyckor på ön.

Gotland2005-11-19 06:00
Den första halkan tycks varje år komma som en lika stor överraskning för bilister och andra trafikanter.
- Men det är aldrig halkan som orsakar olyckorna, betonar Lars Håkansson. Bilisterna kör ofta för fort, de anpassar inte farten till förhållandena på vägbanan.

Faktauppdrag
Ett riksdagsbeslut gav Vägverket i uppdrag att i varje region i landet utse en eller flera personer som gör djupstudier efter trafikolyckor med dödlig utgång. Det arbetet har pågått sedan 1998. Gotland tillhör Stockholmsregionen och här är det Lars Håkansson som gör dessa rapporter som sedan skickas till Vägverket i Borlänge.
- Jag arbetar inom räddningstjänsten, med brand-, räddnings- och ambulanstjänst, sedan många år, berättar han. Mitt uppdrag vid trafikolyckorna är att samla in fakta, försöka ta reda på vad som skedde precis innan och under själva olyckan.

120 checkpunkter
- Vid en dödsolycka kontaktas jag av polisen och då åker jag oftast till platsen för att titta. Jag ser på eventuella bromsspår, sladdspår på hur vägen och marken där bilen gått av ser ut. Det är spår som ofta försvinner så det är viktigt att vara på plats tidigt. Nästa steg är att undersöka bilen, motorcykeln eller vad det nu är för fordon.
Till sin hjälp har Lars Håkansson en checklista på ungefär 120 punkter. Allt ska dokumenteras med bilder och kommentarer.
- Jag tittar på allt. Däck, bilens islagspunkt, hur bilens inredning ser ut, om det finns bromsolja och mycket, mycket mer.

Däcken oerhört viktiga
Oftast beror olyckorna alltså inte på något fel på bilen, även om det finns olyckor som orsakats av att däcken varit monterade med fel rotationsriktning eller att styrstaget brustit.
- Större bilar med tjockare plåt är ofta säkrare, men det handlar också om bilens deformationszoner. Ju mer demolerad bilen blir desto större möjlighet har föraren och passagerarna att klara sig. Det låter kanske konstigt, men då är det bilen som tar största smällen. Jeepar är till exempel hårdare och får inte alls lika stora skador om de voltar eller kör emot ett träd. Och de stötar bilen inte fångar upp fortsätter in i kupén och människorna.
Däcken är oerhört viktiga, menar Lars Håkansson.
- Dåliga däck kan vara sista anhalten före rullstolen. Bra däck behöver inte kosta särskilt mycket med tanke på hur länge de håller.
Har man last i bilen bör man också tänka på att den ska vara förankrad på något sätt. Vid en krock eller häftig inbromsning kan den annars utgöra en livsfara för dem i bilen.
- Alldeles för ofta håller folk också på med för mycket annat när de kör bil istället för att koncentrera sig på körningen och vägen. De pratar i telefon, skickar sms, byter cd, letar efter nappar till barnen, eller som jag såg här om dagen läser tidningen, medan de kör.

Nollvision
Inom tre dagar efter en dödsolycka ska Lars Håkansson göra sin rapport till Vägverket.
- Där samlas de i en slags bank.Och jag vet att de gör nytta. En del biltillverkare använder sig av uppgifter därifrån för att göra sina bilar säkrare.
Sedan arbetet började har det varit 32 dödsolyckor på Gotland, alltså i genomsnitt ungefär 4,5 olyckor med dödlig utgång per år. De allra flesta är singelolyckor. Några av dem har orsakats av sjukdom, men de flesta olyckor beror på för hög hastighet i förhållande i väglaget, slitna däck och dålig uppmärksamhet.
- Min vision är att få uppleva ett år utan dödsolyckor på Gotland. 2003 var det nära, men då omkom en cyklist i slutet av året.
Lars Håkanssons tips för säkrare körning:
Däcken. Se till att ha bra däck och att de är rätt monterade. Fel rotationsriktning gör att däcken inte leder bort vattnet på vägbanan och det ökar risken för olyckor. De bästa däcken ska alltid sitta bak, oavsett om bilen är framhjulsdriven.
Bilbälte. Kör aldrig utan bilbälte, inte ens korta sträckor.
Hastigheten. Anpassa farten till det väglag som råder. Det är aldrig halkan som orsakar olyckor, de beror på att föraren kört för fort.
Uppmärksamheten. Koncentrera dig på bilkörningen och undvik att skicka sms, byta cd eller leta efter sådant som ramlat ned på golvet.
Tiden. Var inte ute i sista sekunden när du har en tid att passa. Starta tio minuter tidigare än du behöver så att du kan köra lugnt även om det är halt.
Rattmuff. Använd inte rattmuff, vantar eller handskar av ull eller fleece. Det ger dålig friktion mellan händerna och ratten och du riskerar att tappa greppet om något oförutsett händer. Vantar eller handskar i skinn är bäst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om