Så kan Gotland komma att ta emot flyktingar

Invånare i krigets Ukraina flyr inom landet och till de europeiska grannländerna. I Sverige och på Gotland följer man situationen noga.

En kvinna och ett barn som flyr från regionen Luhansk i östra Ukraina, efter Rysslands invasion av landet.

En kvinna och ett barn som flyr från regionen Luhansk i östra Ukraina, efter Rysslands invasion av landet.

Foto: Vadim Ghirda

Gotland2022-02-26 14:37

– Nu ser vi att invånarna börjar lämna Ukraina och det kommer så småningom även påverka oss på Gotland så klart, säger Anna Klintbom, som är verksamhetschef för Röda Korset på Gotland.

Hon beskriver det som en humanitär katastrof och berättar att organisationen har varit aktiva i landet under hela konflikten. 

– Hjälpbehovet var stort även innan kriget, men det har ökat och det finns även ett annat behov när folk lämnar, säger hon.

I början av invasionen rörde sig flyktingströmmarna enligt TT främst inom Ukraina och i sydvästlig riktning mot grannländer som Ungern, Polen, Rumänien och Moldavien.

Det är främst två myndigheter som har ansvaret om ukrainska flyktingar skulle komma till Sverige, MSB för krisberedskapen och Migrationsverket för asylmottagningen.

– Konsekvenserna av den pågående väpnade konflikten i Ukraina är svåra att överblicka. Vi följer händelserna noga och har beredskap för fler asylsökande från Ukraina. I nuläget har vi dock inte sett någon ökning, säger Magnus Önnestig som är avdelningschef vid Migrationsverket.

Om ukrainare får stanna i landet och bosätter sig på ön, har Region Gotland ett ansvar för integrationen.

– Vi tar hand om personer när de har fått asyl och ett uppehållstillstånd. Så klart kan det vara så att det kommer båtar till våra stränder, men det vet vi ingenting om, säger Eva Flemming, som är enhetschef för regionens verksamhet för arbetsliv och etablering.

undefined
Båtflyktingscenario i Slite, november 2021, där totalförsvaret övade med bland annat polisen, kustbevakningen och Länsstyrelsen på Gotland.

Om det skulle anlända båtflyktingar har även det civila samhället en roll. Anna Klintbom på Röda korset vill inte sia om olika scenarier, men säger ändå att de har en beredskap.

– Vi vet inte om några anländer på stränderna och där har också våra myndigheter det yttersta ansvaret. Men vi kommer i så fall vara där och möta upp. Vi har vår grundberedskap och den är kopplad till våra frivilliga och ett grundlager med kläder och värme. Och det har vi inte startat upp på grund av situationen nu, säger hon.

Gotland har historiskt hjälpt flyktingar som har tagit sig till ön över Östersjön och förra året genomfördes även en övning med totalförsvaret för just ett sådant scenario.

– Vi har tagit emot båtflyktingar, men den senaste strömmen som vi tog emot kom med Destination Gotlands färjor och även flyg. Det som är skillnaden är kanske att man kan komma med den vanliga färjan från Rostock, när vi nu har en annan linje till Gotland, säger Anna Klintbom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!