Manifestationen har stor betydelse
- Fredagens manifestation har stor betydelse. Man tar större hänsyn till de orter där uppslutningen är god.Thage G Peterson talar utifrån sin erfarenhet som försvarsminister.
- Man tar inte lika stora hänsyn om protesterna är svaga, säger han.
Thage G Peterson besökte Gotland under torsdagen. I mars utsågs han till regeringens kontaktperson för att följa utvecklingen på Gotland efter bantningen av öns försvar, och i den rollen träffade han i går landshövding Marianne Samuelsson, länsstyrelsen, representanter för företagare och fack, chefredaktörerna på öns lokaltidningar, samt kommunstyrelsens ordförande Jan Lundgren.
Även om omställningsarbetet var anledningen till besöket kom förstås mycket av samtalen att handla om Rikstrafikens förslag till försämringar av färjetrafiken. Och Thage G Peterson har full förståelse för att gotlänningarna helst diskuterar färjefrågan.
- Jag brukar inte ta stora ord i min mun, men nu slåss Gotland för sitt liv. För en ö är transporterna A och O, och det måste regering och riksdag respektera, säger han.
Inför resan till Gotland besökte Thage G Peterson näringsdepartementet för att informera sig i frågan.
Infrastrukturminister Ulrica Messing fick han inte träffa, eftersom hon är på resa i Indien. Resan avslutas i dag, och vid näringsdepartementet förbereder man att ta emot en gotländsk uppvaktning i färjefrågan den 6 oktober.
- Den enda förfrågan om uppvaktning som vi har fått hittills. Gotlands kommun, kommunalrådet Jan Lundgren och regiondirektör Bo Dahllöf, träffar Ulrica Messing tordagen den 6 oktober, säger statsrådsassistent Peter Cervin.
Tre huvudargument
Thage G Peterson är imponerad av den uppslutning och den samsyn gotlänningarna har i färjefrågan. I kommande uppvaktningar gäller det att använda de rätta argumenten, och Thage G Peterson lyfter fram de tre viktigaste:
Ö-argumentet. För en ö har kommunikationerna avgörande betydelse.
Turismen. Besöksnäringen är numera viktigare än jordbruket för ön. Och turismen är en oerhört priskänslig bransch.
Staten satsar för närvarande hårt på Gotland, men äventyrar den satsningen om biljettpriserna höjs och antalet turer minskar.
- Man ska komma ihåg att prishöjningarna inte bara gäller färjetrafiken. Även flygbiljetterna kan bli dyrare om miljöskatten införs, påpekar Thage G Peterson.
Men samtidigt har Thage G Peterson förståelse för Rikstrafikens agerande.
- Rikstrafiken har en budget att hålla och vill inte ta pengar till gotlandstrafiken från övriga regioner.
- Slutsatsen blir, att det här är en fråga för riksdag och regering. Den ena handen måste veta vad den andra gör, tillägger han.
Klart innan årsskiftet?
När det gäller Thage G Petersons huvudsakliga ärende, att diskutera utflyttningen av myndigheter och statliga jobb till ön, hade han positiva besked.
- Det ser bra ut för Gotlands del. Min erfarenhet är, att när beslut om utlokalisering fattats brukar myndigheterna själva se till att utflyttningen sker så snabbt som möjligt.
- Det återstår dock ännu några frågor. Utrikesdepartementet är inte klar med detaljerna kring ett Östersjöcentrum, och det är inte heller klart med Internationella programkontoret. Även några frågor kring Svenska spel återstår. Jag hoppas att allt blir klart innan årsskiftet, då mitt förordnande går ut, säger Thage G Peterson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!