Mångsysslare i Klinte genom ett sekel
I tillverkningsindustrins kris besöker politikerna Christer Engelhardt och Björn Jansson Cedergrens mekaniska i Klinte.
Foto: Rolf Jönsson
I Klintehamn lever flera stabila industriföretag.
100-årsjubilerande Cedergrens mekaniska verkstad är ett av dem. Verkstaden har legat här så länge att "Verkstadsgatan" till och med har fått sitt namn efter den.
Det var järnvägsmekanikern Ernst Cedergren från Vänge som startade smedja här 1908. På den tiden låg Cedergrens i utkanten av Klintehamn, intill det järnvägsspår som ledde ut till hamnen. Ernst var driftig och byggde en egen räls-stump in på smedjans bakgård för tåg som behövde reparetas.
Men tågmekanikern Ernst Cedergren blev snabbt en mångsysslare. Steget från tåg till lantbrukets ångdrivna lokomobiler var inte långt och Cedergrens stod till tjänst med "allt".
På den tiden innebar det reparation av ångpannor, tillverkning av pumpcylindrar och nyinstallation av vattenburen värme i de gamla gårdarna. Bland mycket, mycket annat, för Cedergrens var en sådan där verkstad som bönder, fiskare och privatpersoner kunde vända sig till med både stort och smått.
- Det som är speciellt med Cedergrens är att det vid sidan av det vanliga arbetet med reparationer alltid har tillverkats egna produkter här, berättar Sture Kristoffersson.
Sture vet. Han började jobba som hantlangare på firman redan på 30-talet. Då var han 13 år och tillräckligt liten för att kunna klättra in i vattentanken på en lokomobil som skulle repareras, men ändå tillräckligt stor för att hålla jämn takt med smeden vid städet. Under sina 50 år som anställd i firman fick han delta i produktionen av Cedergrens egen ristugg och gengasaggregat - det var produkter som var särskilt populära undrer kriget. Cedergrens pumpcylinder var en annan stor produkt som Sture jobbade mycket med.
- Jag har fått uppleva en fantastisk teknikutveckling, summerar Sture.
Han har jobbat med tre generationer Cedergren på firman. Ernst Cedergren gick bort 1952 och då tog sonen Sten Cedergren över. Under hans ledning utvecklades mångsysselriet i nya riktningar. Sten var VVS-ingenjör och utvecklade den biten av firman. Under hans ledning utvecklades också nya produkter. Koppartryckspressen till exempel. Den konstruerades på beställning av den unge konstnären Erik Olsson. Erik ville ha en press till sina etsningar och föreslog att den skulle fungera ungefär som en vevmangel.
Sagt och gjort. Erik Olsson fick sin koppartryckspress och Cedergrens hade en ny produkt som gick på export och fanns i produktion långt in på 70-talet.
När Sten Cedergren avled 1978, fick sönerna Curt och Björn Cedergren kliva fram och ta över firman. Båda hade rört sig i verkstaden sedan de var små.
Under sina decennier på firman har Curt och Björn förändrat en del. Tekniken har utvecklas och Curt och Björn Cedergren har satsat på egna projekt. Men på det hela taget lever Ernsts mångsyssleri kvar ännu hundra år efter det att verkstaden byggdes 1908. När Ernsts mekaniker svetsade kolvar på lokomobiler så rullar dagens bilar från Cedergrens runt på ön och fixar entreprenadmaskiner på Cementa eller inom skogsbruket.
Den egna tillverkningen finns också kvar. I dag jobbar två anställda heltid med att bygga halkriggar. Halkriggen, som går under namnet "skid car" bygger på en idé av två kluriga gotlänningar. Cedergrens köpte patentet på 80-talet och har sedan utvecklat och förfinat konstruktionen steg för steg. I dag levereras en halkrigg i veckan från verkstaden i Klintehamn och många går på export.
Kanske är det just mångsyssleriet som är nyckeln till att Cedergrens kan fira sina hundra år. Ernst Cedergren klarade järnvägsnedläggningen utan problem. Curt och Björn Cedergren står inför liknande utmaningar när storkunden Nimbus är på väg bort och när framtiden för kalkindustrin är lite oviss. De ser med tillförsikt på framtiden:
- Vi har så många ben att stå på. Minskar det på ett håll så blir det mer med någon annan grej.
Med 17 anställda är Cedergrens en stor och viktig arbetsplats i Klintehamn. Men samhället Klinte är också viktigt för Cedergrens. Både Curt och Björn engagerar sig i samhällslivet. I veckan, när s-politikerna Christer Engelhardt och Björn Jansson kom till firman för att prata företagande så passade både Curt och Björn på att lyfta fram frågor som är viktiga för Klintetrakten.
- Många ser nog Klinte som en sovstad, men det är faktiskt fler som tar bussen till Klinte än härifrån. Det beror på Donnergymnasiet förstås, men också på företag som Gotlandsflis, Foodmark, Lantmännen och Hansa. Flera av dem har också expanderat på senare tid, förklarar Curt Cedergren.
Men Curt och Björn Cedergren ser också hur grundservicen i samhället hotas, när kommunal service flyttas till Hemse. Det påverkar också företaget.
- Det blir stor tidsspillan om personalen måste köra till Hemse för att gå med barnen till doktorn. Det är också en trygghet att ha vårdcentral här, säger Björn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!