Många grips av köphysteri

Får du en kick av att impulsköpa en ny tröja fast du inte behöver den? Lär dig se varningstecknen innan det är för sent.

Personerna på bilden har ingenting med texten att göra.

Personerna på bilden har ingenting med texten att göra.

Foto: Lars Pehrson/Scanpix

Gotland2009-11-17 09:49

Med shoppingprogram som Ullared på tv och en lågkonjunktur som vi ska köpa oss ur skruvas konsumtionen upp, och för vissa går det överstyr.

De flesta känner väl igen den - lyckokänslan man kan få när man unnat sig något nytt? Så länge det stannar vid det är allt gott och väl. Men om du redan funderar på ditt nästa inköp och blir irriterad när du inte får gå i affärer kan det vara läge att stanna upp och fundera på om du hamnat i ett beroende.
– När nästan allt man tjänar går till att köpa nya saker, när lönen försvinner samma dag som den kom in och man lever snålt eller lånar resten av månaden, då är man i en farlig gråzon, säger psykologen Owe Sandberg som jobbar med att behandla människor som hamnat i ett köpberoende.

Kortsiktig lycka
Att vara storkonsument behöver inte betyda att man är beroende av att shoppa, men risken är större att man tappar kontrollen och köper fler och fler saker för mer och mer pengar, berättar Owe Sandberg.
– Victoria Beckham blir ju inte automatiskt en shopaholic för att hon köper en handväska för 19 miljoner! Det är klart att det finns grader i det här. Man kan tala om ett beroende när hela tillvaron sätts på spel - om man inte har kontroll över inköpen, om shoppingen är ett sätt att fly från den grå vardagen och om hela familjen blir drabbad av att man ljuger och manipulerar för att gömma sina inköp, säger Owe Sandberg.

Precis som vid andra typer av beroenden så frigörs signalsubstansen dopamin i hjärnan när den köpberoende handlar något.
– Kroppens belöningssystem bryr sig inte om ifall det är alkohol eller en ny klänning, kicken och lyckokänslorna kommer ändå. Men det är bara kortsiktigt, ett beroende leder ofta till depression på längre sikt.

Dolt problem
Owe Sandberg menar att köpberoende är ett stort problem som samhället inte riktigt ser, i USA visar undersökningar att mellan sex och åtta procent av befolkningen har ett köpberoende. Owe Sandberg tror att det är många människor i Sverige som är i riskzonen, mörkertalet är stort.
– För många andra beroenden finns det mycket hjälp att få i samhället, men för köpberoende finns det ingen diagnos och väldigt lite tillgänglig hjälp. Det är också ett problem att den köpberoende ofta har hunnit bli väldigt fattig och är på väg att förlora hus och hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om