"Många vinner på längre krogöppet"
I sommar får krogarna möjlighet att ha öppet längre än till klockan två på natten.Men bara vissa dagar.- Politikerna måste inse att öppettiderna inte handlar om enskilda krogar. De måste se helheten, att det handlar om Gotlands utveckling, säger Claes Jonsson, ordförande i krögarföreningen på ön.
gynnas. Längre öppethållande på en del krogar är bra för Gotland, tycker Fredrik Malmstedt, 50 kvadrat, Johan Strömberg, bolaget, Lenta Rosenlund, Munken, Christer Jakobsson, Taxi Gotland, Mia Jonsson, Taxi Kurir, Joakim Ruthström, Taxi Kurir, Claes Jonsson, Gotlands krögarförening.
Foto: Ewa Israelson
Och nu har man alltså kommit dit att krogarna i sommar kan få ha öppet till klockan 03.00, det vill säga en timme längre än i dag.
Men bara på onsdagar, fredag och lördagar.
Dyrt och krångligt
- Och vi måste ansöka vid varje enskilt tillfälle och betala tusen spänn per gång. Sådan oerhört onödig byråkrati. Att det blev just de här dagarna motiverar Lena Celion (m) med att det blir lättare för kommunen att lägga ungdomsgruppens och nattvandrarnas schema. Men deras schema är ju ingenting som har med min verksamhet att göra, säger Lenta Rosenlund.
Tillsammans med dem som driver Hamnplan i Visby hamn har han istället ansökt om permanent ändrat tillstånd i sommar. De vill ha öppet till tre onsdag till och med lördag under sommaren, med undantag för veckorna 29, 30 och 31 då de vill ha förlängt öppet varje dag.
- Jag tror de inser att de måste säga ja. Annars får jag väl överklaga igen, och driva sommarkafé till åtta på morgonen. Fast det är ju inte det jag vill, säger Lenta Rosenlund.
Mer fylla och ökat våld är argument som ofta används när krogarnas öppettider diskuteras.
- Men det stämmer inte, säger Claes Jonsson och visar statistik han fått från polisen i Visby.
Under sommaren 2001, när krogarna fick ha öppet till klockan fyra på morgonen, anmäldes betydligt färre fall av misshandel och våld än åren som gått sedan dess. Även 2004, när kommunen införde sitt tiopunktsprogram minskade våldet, men har sedan ökat igen. Och de flesta bråken sker inte på eller utanför krogarna, enligt polisens rapport.
Många gynnas
- Längre öppethållande på en del krogar är bättre för oss. Vi slipper bråket och skadegörelsen på bilarna som ibland blir när alla ska hem samtidigt. Dessutom skulle vi hinna köra fler, vilket är bra för taxinäringen, säger Christer Jakobsson, Taxi Gotland, Joakim Ruthström och Mia Jonsson, Taxi Kurir.
Senare stängning på danskrogarna gynnar även restaurangerna, säger Johan Strömberg, som driver bolaget, och Fredrik Malmstedt, som driver 50 kvadrat.
- Då kan vi behålla våra gäster lite längre. De behöver inte hoppa över efterrätten, kaffet och konjaken, för att de vill hinna gå någonstans och dansa.
Dött som Borgholm
- Vi måste se vilka som kommer hit, vad de vill ha och kunna erbjuda det. Annars riskerar Visby att bli lika dött som Borgholm när människor åker till Riga eller någon annanstans istället, säger Johan Strömberg.
GT lyckades i går inte nå Lena Celion för en kommentar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!