Många ville odla sitt trädgårdsintresse

Lördagen blev en dag som gjord för att odla trädgårdsintresset. Det var därför många som besökte trädgårdsdagen på Lövsta, som arrangerades för fjärde året i rad.
Att fynda växter till den egna trädgården och kanske delta i något av de fyra seminarier som arrangerades, lockade förstås. Liksom att kanske få svar på frågor och funderingar om hur man bäst arrangerar sin rabatt.

Gotland2005-04-18 06:00
Roskännaren Rolf Engström hade ett par av seminarierna och pratade om gamla doftande klätterrosor, om samplantering av rosor och om den perenninventering som pågår på Gotland i år. Rolf Engström arbetar också med POM, programmet för odlad mångfald, som får stöd av jordbruksverket och där man försöker hitta, samla in och bevara gamla växtsorter. Meningen är också att få ut de gamla sorterna på marknaden.
Bland annat finns ett rosupprop som Rolf Engström jobbar med. Han har fått kontakt med 400-450 gårdar, som har gamla rossorter. Men det borde finnas fler av gamla doftande rossorter, tycker Rolf Engström. Detta med tanke på att Gotland finns inom växtzon 1.
- Jag har hittat sorter som har hybridiserats här. De dras nu upp vid Petesgården av Visby plantskola, berättar Rolf Engström, som fanns med för tredje året vid trädgårdsdagen på Lövsta.
Nog kom det mycket folk även till årets trädgårdsdag och det handlade förstås en hel del om att titta på och även köpa växter. Sedan fanns kunniga personer som kunde svara på frågor. Som Gunilla Bremer från Gotlands trädgårdssällskap. Trädgårdsamatörerna fanns förstås också där, liksom olika handelsträdgårdar. Och Boy Larsson från ABF, som arrangerar tillsammans med Lövsta.

Balkongutställning
Ett trevligt inslag i år var en utställning som Gotlands hemslöjdsförening arrangerat tillsammans med GKF, Gotlands konsthantverkare och formgivare. Det var en utställning med en balkong för varje årstid, en utställning om underhållsfria balkonger på temat "Den lilla trädgården".
Varje årstid hade fått en kvadratisk yta. Vinterbalkongen hade konstgjord snö och vita äpplen i ett avskalat träd. Sedan fanns också olika lerfärgade krukor gjorda av Ulla Ahlby
Vårbalkongen hade fått en betongkruka gjord av Ulla Ahlby med kryddväxter. En stol gjord av hassel och hasselkäppar i en betongkruka fanns också. Därtill fanns ett trädgårdsförkläde gjort av Kerstin Bologner. Sommarbalkongen ska få sköta sig själv. En majstång, tovade vallmor i krukor och sedan grönfärgad kardad ull. Krukorna var gjorda av Lena Scharp.
Höstbalkongen slutligen, hade fått ett stort betongfat gjort av Ulla Ahlby och med "nypon" som hade ramlat ner i fatet. Betongstolpar med små oljelampor på samt en fin pall hade Ulla Ahlby förfärdigat. Därtill fanns Lena Scharps krukor.

Egna plantor
Inne i den gamla gymnastiksalen på Lövsta var det som vanligt fullt av försäljning och i växthuset på Lövsta kunde besökarna inhandla Lövstas egna plantor. I växthuset träffade vi bland andra Gunbritt Oliveskog från Mästerby, som tidigare drev en liten handelsträdgård i Mästerby. Den gick inte ihop sig. Hon flyttade så till Klinte och även där hade hon växthus. Men nu när hon är ensamstående är det inte så lätt att orka med. Så nu avvecklar hon.

Bra för själen
- Men det kliar i fingrarna. Det är otroliga priser här, verkliga fynd. I femton år har jag hållit på. Det tar på kroppen men är bra för själen, säger Gunbritt Oliveskog.
I växthuset fanns också Kajsa Sundberg, sedan ett år trädgårdslärare på Lövsta, där hon håller i vuxenkurserna. Intresset för trädgård verkar finnas när man blir äldre, inte när man är femton år, säger Kajsa Sundberg. Men det finns yngre som är intresserade. Det vet Ann Pettersson, som ansvarar för trädgårdsutbildningen på gymnasiets naturbruksprogram.
- Och jag längtar alltid efter fler elever. Första klassen examinerades ut förra året. Det var fyra stycken och de har alla fått jobb. Det var dom som gjorde medelhavsträdgården här och sedan fick åka på studieresa till Spanien. Vi har sökt nya pengar för en resa för de nuvarande eleverna. Jag har fem som går första året och sex stycken som går andra, berättar Ann Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om