”Fin tanke – men det måste göras på rätt sätt”

Att öppna sitt hem är kanske det finaste man kan göra för någon som är på flykt. Men det finns en del att fundera kring och vara insatt i.

" Vi är jätteglada att folk visar sånt engagemang, men det är viktigt att all hjälp sker i organiserade former", säger Emily Diab, som arbetar med flyktingmottagande inom Region Gotland.

" Vi är jätteglada att folk visar sånt engagemang, men det är viktigt att all hjälp sker i organiserade former", säger Emily Diab, som arbetar med flyktingmottagande inom Region Gotland.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2022-03-10 12:33

Angelica Amundsens omskrivna hjälpgrupp, för ukrainska flyktingar på Gotland, är nu uppe i över 850 medlemmar på Facebook.

Ön har en välkomnande historia och även denna gång verkar många gotlänningar vilja bidra.

Men gällande tak över huvudet är situationen komplex. 

Migrationsverket har huvudansvaret för att flyktingar får boende – och det är något som först ska upphandlas med ansökande fastighetsägare.

Den som mest vill erbjuda en temporär sängplats, vid behov, ska i nuläget inte vända sig till myndigheterna.

– Om man vill hjälpa till med mer tillfälliga boendelösningar är man hänvisad till frivilligorganisationer. Samtidigt har jag förstått att till exempel Röda Korset har begränsad kapacitet att samordna detta just nu, säger Emily Diab, som arbetar med flyktingmottagande inom Region Gotland.

Många hör också av sig till Röda Korset just nu.

– Vi säger då att de helst får skänka pengar, hjälpa till att samla in pengar, eller skänka gåvor, berättar Anna Klintbom på organisationens Gotlandsgren.

Det finns även dem som är beredda att öppna sitt eget hem:

– Ja, men då måste man även tänka på sin uthållighet, säger Anna Klintbom.

Nyhetsbyrån TT gjorde nyligen en intervju med Sara Johansson, som arbetat med krisstöd i flera katastrofområden – och som har liknande tankar kring detta. Att öppna sitt hem är något man noggrant bör tänka över, menar hon:

– Det är viktigt att det ska bli bra för de drabbade. Det kan vara en familj som sett väldigt skrämmande saker och som förlorat anhöriga. Man ska förstå att det krävs en arbetsinsats och ett engagemang, säger Sara Johansson till TT.

Det finns dessutom ytterligare en aspekt, gällande just Gotlands mottagande: Då Migrationsverket i nuläget inte har kontor på ön kan flyktingar som anländer hit bli tvungna att ge sig av igen.

De får vistas fritt i Sverige i 90 dagar. Men inom denna tid måste de registrera sig för att få stanna längre – och då är det alltså fastlandet som gäller.

– Ja, det stämmer, de måste söka upp ett kontor. För dem som befinner sig på Gotland är Stockholm/Sundbyberg det närmaste kontoret, säger Leena Höijer, kommunikatör på myndigheten.

Emily Diab välkomnar samtidigt gotlänningarnas generella inställning:

– Vi är jätteglada att folk visar sånt engagemang, men det är viktigt att all hjälp sker i organiserade former. 

Hon poängterar vikten av korrekt information, både för gotlänningar och för dem som söker skydd.

– Migrationsverkets hemsida är en bra källa.

Beskeden från myndigheterna, kring privatpersoners boenden, kan också komma att förändras. Så här sa integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) vid en pressträff på onsdagen:

– Vi kommer ha väldigt stor hjälp av civilsamhället och människor runt om i vårt land som kan hjälpa till att hitta boplatser och hjälpa dem som flyr.

Regeringen har nyligen gett flera kommuner och länsstyrelser i uppdrag att "inventera befintliga lokaler", men ön ser inte ut att beröras i ett första skede.

– Nej, vår bild är att det bara gäller vissa andra län i nuläget, säger Thomas Zielinski på Gotlands länsstyrelse.

Migrationsministern ska dock träffa landets kommun- och regionledningar under denna vecka, för att vidare diskutera frågan.

Migrationsverket har även gjort ett första äskande om mer pengar, på 960 miljoner kronor, för att lösa bostadsfrågan vid en eventuell flyktingvåg.

Ukrainare på flykt

EU har aktiverat det så kallade mass­flykts­direk­tivet, vilket innebär att ukrainare som uppfyller vissa kriterier har rätt att snabbt få ett tidsbegränsat arbets- och uppehållstillstånd, boende och dagersättning av Migrationsverket.

Direktivet kräver, i nuläget, att personen lämnade landet tidigast den 24 februari och är ukrainsk medborgare, eller lagligt bosatt i Ukraina.

Personer från Ukraina kan även söka asyl i Sverige.

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!