Många tar första fyllan i kväll

Valborg är en helg då många ungdomar dricker alkohol.
Nu mobiliserar polisen och ungdomsgruppen för att stävja fylleriet.
- Det är en helg då många dricker alkohol för första gången, säger Ancie Fernström på ungdomsgruppen.

Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Gotland2012-04-30 04:00

- Vi har dem inte ute på stan med en ölburk i handen längre. Då riskerar man ju att få prata med en massa vuxna och det är ju inte det man tänkt sig. Dagens tonåringar dricker mer alkohol på hemmafester, säger Ancie Fernström.

Och någonstans ska ju alkoholen komma från.

- Äldre syskon, släktingar och föräldrar som köper ut. En del går på våra missbrukare för att få hjälp, men det är nog inte lika vanligt. Det finns ju viss risk att man blir av med både pengar och alkohol, fortsätter Ancie Fernström.


Köper av langare
En undersökning gjord av försäkringsbolaget If visar att var femte 15-17-åring tänkt dricka alkohol på Valborg i år och planerar att köpa spriten av langare.

Det betyder att näst efter kompisar är "professionella" langare det vanligaste sättet för minderåriga att få tag på alkohol.

- Det är tydligt att langarna riktar in sig på våra yngre tonåringar, som har svårare än 18-åringar att får tag på alkohol på annat sätt. Att kriminella söker kontakt med barn känns mycket olustig, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

På Gotland har man en varierad krets som langar alkohol.

- Vi har haft pensionärer, missbrukare och vanliga medelålders personer som åker ner till Tyskland för att köpa alkohol för att sälja vidare, säger Roger Nyd, chef för ordningspolisen.


Många berättar
Till Valborg fortsätter polisen att jobba efter den så kallade Kronobergsmodellen, där man häller ut alkohol för ungdomar under 20 år, kontaktar föräldrarna och skriver en anmälan om brott mot alkohollagen mot den som försett ungdomarna med alkohol.

- Förvånansvärt många berättar för oss var de fått alkoholen från, vanligast är kompisens kompis som är några år äldre, säger Roger Nyd.


Extrafolk kallas in
Till Valborg sätter man in två extra patruller och kallar in tre polisvolontärer. Utöver det är sex personer från regionens ungdomsgrupp i tjänst.

- Vi har haft ganska lugnt på Valborg, men man vet inte. Vi kommer att ta in lite extra folk den här kvällen. Många alkoholdebuterar och ibland blir det inte som man har tänkt, säger Ancie Fernström

Hon uppmanar också oroade personer att höra av sig till dem under kvällen om de stöter på ungdomsfester som gått överstyr. Telefonnumret finns i faktarutan här intill.

De som i undersökningen säger att de tror att de kommer att dricka sig berusade på Valborg planerar att få tag på alkoholen på följande sätt:

15-17-åringar 18-åringar

Äldre vänner köper ut 36 procent Äldre vänner köper ut 24 procent

Köper av langare 19 procent Bjuden av kompisar 19 procent

Bjuden av kompisar 16 procent Köper ut själv utan leg 11 procent

Äldre syskon köper ut 6 procent Köper av langare 5 procent

Mina föräldrar köper ut 4 procent Mina föräldrar köper ut 3 procent

Köper själv utan leg 1 procent Äldre syskon köper ut 3 procent

Annat 1 procentAnnat 23 procent

Vill ej uppge23 procent Vill ej uppge 20 procent

Telefonundersökningen bland 15-18 åringar som Novus gjort på uppdrag av försäkringsbolaget If visar att valborgssupandet fortfarande är en utbredd tradition bland många tonåringar.

22 procent av 17-åringarna och 37 procent av 18-åringarna uppger att de tror att de kommer att bli berusade på Valborg. Totalsiffran för hela gruppen är 17 procent, eller nära en av fem.

Källa: Försäkringsbolaget If

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om