Många målare slutar i förtid ­ på Gotland är läget bättre

Svenska Målareförbundet hävdar att många lämnar målaryrket på grund av bland annat: stress, bristfällig arbetsmiljö, låga löner och låg status. Man hävdar vidare att det är svårt att rekrytera ungdomar som är villiga att utbilda sig i målaryrket.
­ Detta gäller mest fastlandet, här på Gotland är läget annorlunda, menar målaren Göran Pettersson som har 34 år i yrket.

Gotland2004-02-04 04:00

Göran Pettersson håller med om att målaryrket numera har en låg status och att man måste göra något åt detta både från fackligt och arbetsgivarhåll. Ute på byggarbetsplatserna visar sig detta i att det är dåligt med respekt när det gäller arbeten som målarna har slutfört. Man lutar ofta saker mot nymålade väggar så att arbetet måste göras om. Ofta får målaren komma tillbaka och åtgärda sådant vilket känns mycket onödigt.
Göran Pettersson menar att orsaken till det här är att det numera kostar så lite att måla om en vägg och detta för i sin tur med sig att målaryrket har fått en låg status på byggarbetsplatserna:
­ Yrket jämställs ofta med städjobb!
<span class=MR>Nyrekrytering</span>
När det gäller nyrekrytering så är läget mycket bättre på Gotland jämfört med fastlandet. Göran Pettersson berättar att på Gotland finns det intresserade ungdomar som vill börja som målarlärlingar och det finns ungdomar som går yrkesutbildningen här. Företagen tar in så många lärlingar de kan i förhållande till arbetsstyrkan och det vanliga är att lärlingen senare får fast jobb och blir kvar. På fastlandet är det vanligt att de sägs upp redan under lärlingstiden och de får sällan fast arbete.
I samband med byggboomen på Gotland saknas det målare och företagen får ta hit folk från fastlandet. Enligt Göran Pettersson finns det ett 50-tal verksamma målare på ön.
­ Tiderna ändras. När jag började fanns det ett 50-tal målare bara vid BPA. säger Göran Pettersson.
<span class=MR>34 år i yrket</span>
Själv började han som lärling.
Det har hänt mycket under de 34 år som Göran Pettersson har arbetat i yrket. För honom har det varit en trygg sysselsättning. Medan man på fastlandet hör talas om målare som flera månader varje år får gå och stämpla i brist på arbete är läget annorlunda på ön. Här är det de med lägst antal år i yrket som kan få gå sysslolösa ibland.
­ Jag har varit arbetslös sammanlagt en vecka under 34 år. Veckan var dessutom i samband med jul och nyårshelg, säger Göran Pettersson.
<span class=MR>Låglöneyrke</span>
När det gäller lönen finns det mycket att göra framöver, enligt Göran Pettersson:
­ Facket har sovit under hela 1990-talet men det har mycket att göra med arbetslösheten på fastlandet. Från Uppsala och uppåt råder i dag femtio procents arbetslöshet.
Det är främst timlönen för målarna som måste höjas.
Själv trivs Göran Pettersson bra i yrket och han beskriver det som omväxlande. Han är anställd vid Sandå Måleri och arbetar med renoveringsarbeten vid Gotlandshem och det innebär att han får göra alla arbetsmoment i en lägenhet.
För dem som arbetar vid ett nybygge kan det se annorlunda ut­där kan man exempelvis enbart få tapetsera eller måla och det kan bli lite enahanda i längden.
<span class=MR>Kris i 50-årsåldern</span>
Göran Pettersson är skyddsombud och han berättar att det finns långtidssjukskrivna även inom det här yrket.
De vanligaste arbetsskadorna är problem med rygg, höfter och nacke när man kommer över 50-års ålder.
Det talas inte så mycket om lösningsmedel nu för tiden men det finns fortfarande färg som innehåller ämnen som är skadliga och man måste följa anvisningar och använda exempelvis skyddshandskar.
Göran Pettersson tror att framtiden är ljus för de gotländska målarna­det är många nybyggen på gång och det finns hela tiden renoveringar.
<span class=MR>Avtalsrörelsen</span>
I mars löper det treåriga kollektivavtalet ut för Sveriges cirka 13000 byggnadsmålare och den här veckan överlämnar Målarförbundet sina avtalskrav till motparten Målaremästarnas Riksförening.
Målareförbundet yrkar bland annat på att:
Löneökningar ska komma till stånd med minst 650 kronort per månad, dock med lägsta utrymme om 3,2 procent. Man vill att lärlingar ska omfattas av ett utbildningsåtagande när de anställs i företagen så att de kan bli färdigutbildade. Man vill även avtalsreglera rätten för målare att utföra sitt arbete på säkra arbetsplatser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om