Många kom för att fira Nationaldagen

Svenska flaggan vajade mot de blå sundet. Nationaldagen firades i Fårösund. På den försommargröna gräsmattan höll författaren och sommarfårösundsbon Theodor Kallifatides högtidstalet.
De många besökarna fick i värmen ta del av talarens svalka under äppelträdet när han skrev sin genombrottsbok Bönder och herrar.

Gotland2007-06-07 06:00
- Jag brukar inte vara här så tidigt på sommaren annars, sade han efter sitt tal. Men när man får såna här hedrande uppdrag så kommer man. Men nu måste jag tillbaka till Stockholm och lägga sista handen vid min senaste bok.
Den 38:e i ordningen. Boken kommer i september och heter Mödrar och söner.
Genombrottsboken var Theodor Kallifatides tredje. Den första boken han författade på Gotland. Den kom till under flera tidiga sommarmorgnar mellan klockan fyra och sex. Det var där under äppelträdet i svalkan, samtidigt som han vaggade den lille sonen.
Talet blev en hyllning till Fårösund. För det var där familjen hittade sitt hus på 1970-talet. Huset som de köpte för studiepengar. Då såg samhället annorlunda ut.
Han räknade bland annat upp att det fanns två banker, post, många affärer och KA 3.
- Ja, det fanns allt, sade han. KA 3 diskuterades ständigt och var en integrerad del av samhället här. Men det fanns nybyggaranda på 70-talet.
Lyssnarna fick höra hur Elisabeth Feurst startade restaurang i Bungegården och introducerade vitlöksbröd.

Kom från Grekland
Så fick de höra om blomman som inte hade i Fårösund att göra! Blomman upptäcktes när Theodor Kallifatides far, som var lärare, kom hit från Grekland och besökte sonens familjs sommarhem. Fadern fick se en blomma och undrade: Vad gör den blomman här? Sonen svarade att den växer uppenbarligen här.
Även fiskaren, byggaren, muraren med mera Nisse Ekström tillfrågades och svarade att blomman inte hade där att göra. Tillfrågade experter sa samma sak.
- Det var det judiska folkets härliga blomma, sade Theodor Kallifatides. En sorts salvia som troligen kommit med hem med den sjökapten som ägt huset en gång. Kanske ett frö som skakats ut.

Levde vidare
Theodor Kallifatides kom också in på den plötsliga nedgången som kom med KA 3:s nedläggning, hur samhället inte blev detsamma men hur det levde vidare.
- Biografen finns kvar och biblioteket har till och med blivit finare, sade han. KA 3 har blivit ett underbart ställe för företag.
Han tror att samhället Fårösund kan leva vidare vilka vindar som än blåser. Samhället lever genom att det finns vilja att kompromossa, att finna lösningar och att skapa bättre liv med det som finns.
- Det finns säkert mycket som kan göras bättre, sade han. Men det är inte min sak att säga vad som bör göras. Här skall barn och barnbarn leva vidare. De skall komma ihåg att här växer en sällsam blomma, upptäcka den själva, utan att en lärare från Grekland skall göra det.
Så utbringade han levet för Sverige.
Theodor Kallifatides tackades av KA 3:s Kamratförenings nye ordförande Anders Berlin. Vid föreningens årsmöte tidigare på dagen efterträdde han Anders Hammarskjöld som varit ordförande i två omgångar under sammanlagt tolv år. Gotlandsmusiken spelade KA 3:s gamla marsch Nordergutarna och Bungekören sjöng under ledning av sin tidigare ledare Gunilla Angelöf.
Det avslutande kaffet bjöds besökarna på av kamratföreningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om