Många frågetecken när muträttegången inleddes
Avtalet stämmer inte innehållsmässigt.Motparten har inga papper på affären.Skiftliga avtal tecknades i efterhand.Pengarna betalades ut till ett okänt företag.Det här är några av de frågetecken som den finska åklagaren Lilja Limongoja pekade på när hon på ons-dagen höll sin sakframställan i ärendet som rör muthärvan på Gotland.
Åklagaren stödjer sig bland annat på vad rederichefen sa i Gotlands tingsrätt då han erkände de brott han åtalats för. Hon hävdar att man måste se händelseförloppet som en helhet och inte stycka sönder det som Vasa tingsrätt gjort i sin bedömning.
Åtalet mot företaget grundar sig på att man har en organisation som gör det möjligt att betala ut mutor.
- En person ska inte ensam styra över så mycket pengar, sa Limon-goja.
Tio miljoner
Försäljningschefen har låtit betala ut 10 miljoner kronor till rederichefen på Gotlandsbolaget.
Om det är mutor, ska nu utredas.
- Jag var säker på att rederiet skulle ha pengarna, säger försäljningschefen.
Försvaret hävdar att det hela tiden var tal om rederirabatter som Gotlandsbolaget skulle ha.
- Avtalet innehåller alla väsentliga delar som behövs, sa försvararen Göran Wörlund, som medgav att rubriken var fel.
Mäklaravtal stod det högst upp på avtalet, vilket inte tyder på att de kommit överens om en rederirabatt.
Stödde sig på dagboken
- Åklagaren har inte kunnat visa att den muntliga överenskommelsen om rederirabatt avviker från det skrivna avtalet, ansåg Göran Wörlund.
Stöd för att det var rederirabatter ansåg advokaterna fanns i tjänstemannens dagbok där det stod "3 % till rederiet". Åklagaren ansåg att de orden dolde en muta.
Att det inte var rederiet som skrev under avtalet avfärdades också som oväsentligt.
- Det spelar ingen roll om det var ett närstående bolag. Jag har varken rättigheter eller skyldigheter att undersöka vem en trejde part är. Vi ska bara betala till den som anvisas.
Dömdes aldrig
- Åklagaren har inte kunnat framföra några omständigheter som visar att det är mutor och det är hon som har bevisbördan, sa Wörlund.
Rederichefen på Gotlands- bolaget åtalades för grovt mutbrott 2003, men dömdes aldrig av Gotlands tingsrätt då han tog livet av sig i häktet.
Hans medarbetare fick 1,5 års fängelse. Två tjänstemän på Rolls Royce fälldes för bestickning. Domen överklagades och Svea hovrätt ansåg inte att det fanns bevis nog att fälla dem för mutbrott.
Vasa tingsrätt har tidigare grans-kat händelseförloppet och kunde då inte se att Wärtsilä och deras medarbetare gjort sig skyldiga till mutbrott.
Båda parter överklagade
Båda parter har överklagat domen i Vasa tingsrätt. Åklagaren vill ha både försäljningschefen och företaget fällda för mutbrott.
Advokaterna och deras klienter hävdar att åklagren över huvud taget inte har någon rätt att åtala dem. Dessutom är de missnöjda med att tingsrätten skurit ner deras arvoden till hälften av begärda 1,5 miljoner kronor.
- För min klient var det som om himlen höll på att ramla ner, beskrev Göran Wörlund situationen som gjorde att han och kollegan Jan Kuhlefelt ägnade all den tid de kunde åt försvaret.
Han jämförde med konservatorn som tyckte att brandmännen sprutat för mycket vatten på Brogå kyrka när den brann.
- Det är lätt att vara efterklok. Vi ville bara göra vårt bästa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!