Många flyttar hem för familjens skull
Till stor del är det ett känslomässigt beslut. Men det praktiska måste också fungera.Gotland behöver dem - hemvändarna.
416 återvändare 2005
Till Gotland återvände 416 gotlandsfödda personer 2005 enligt siffror från Statistiska centralbyrån.
Det innebär att av dem som flyttade till ön det året så var 22 procent födda här.
Gotlands kommun driver, som många andra kommuner, kampanjer för att öka inflyttningen. Ön behöver fler invånare. Målet är att vara uppe i 65 000 personer år 2025.
- Vår marknadsföring vänder sig till alla, säger Lena Thalin, projektledare för Vision 2025. Det är svårt att hitta och nå just dem som flyttat från ön flera år tidigare. Men vi har tittat på vilka grupper som kommer tillbaka.
Barnen viktigast
Ålderskategorin 25 till 39 är störst bland återflyttarna, enligt en enkätundersökning som kommunen genomförde 2005-2006.
Alltså den ålder när många bildar familj och bygger sin karriär.
- Det är ett livsstilsbeslut. Jobb, bostad och skola åt barnen är de viktigaste praktiska faktorerna, säger Lena Thalin.
Känslomässigt beslut
Jan Amcoff är doktorand i kulturgeografi. Han ska snart starta ett forskningsprojekt som handlar om återflyttning. Detta för att det ska bli lättare för kommunerna att göra befolkningsprognoser.
- Det finns en känslomässig sida av beslutet. Men också att man på hemorten har släkt och vänner som kan ställa upp när man behöver hjälp med saker. Kampanjer har inte visat sig ge någon särskild effekt utan det krävs något djupare, säger han.
Lena Calderon säger att Gotland behöver ta i lite och göra något som märks av dem som flyttat från ön. Visa att den bakåtsträvande ön är mer progressiv numera.
Vill alltid tillbaka
- Många drömmer om att flytta tillbaka, säger Lena Calderon. Jag tror att tanken har föresvävat de flesta som flyttat från Gotland. Man vill alltid tillbaka, på något sätt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!