Många entreprenörer tros leda till olyckor

Allt fler skadar sig i olyckor på byggarbetsplatser. Det är för många aktörer som rör sig på områdena, menar fackförbundet Byggnads som nu genomfört kontroller vid olika byggen på Gotland.

Allt fler personer och entreprenörer är inne och rör sig på byggarbetsplatser. Det i kombination med bristande kunskap kan vara orsak till många olyckor, menar fackförbundet Byggnads.

Allt fler personer och entreprenörer är inne och rör sig på byggarbetsplatser. Det i kombination med bristande kunskap kan vara orsak till många olyckor, menar fackförbundet Byggnads.

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Gotland2019-11-11 09:39

Antalet olyckor på byggarbetsplatser ökar visar siffror som fackförbundet Byggnads sammanställt från Arbetsmiljöverket. Under 2018 anmäldes 31 arbetsplatsolyckor inom byggindustrin på Gotland. Olyckorna har de senaste åren ökat i riket och Byggnads väntar sig att minst lika många olyckor kan ske på Gotland i år som 2018.

– Tyvärr blir det inte bättre, olycksstatistiken och tillbuden har bara ökat. Om det beror på pressade byggtider eller annat kan vi inte svara på, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare vid Byggnads för Stockholm/Gotland.

En av de senaste olyckorna skedde i slutet av oktober när en man föll tre meter från en byggnadsställning i Etelhem, och fick föras till sjukhus med helikopter.

Just denna är också den typiska olyckan på byggarbetsplatser menar Torbjörn Hagelin.

– Det är den vanligaste olyckan som sker inom byggindustrin, fallolyckor från ställningar, stegar eller bockar. Oftast handlar det om otillräcklig kunskap vid byggnation av ställningar och att man slarvar med säkerheten generellt. Även skärolyckor är vanliga.

Jämfört med tidigare är det i dag betydligt fler aktörer inblandade på byggena än förr.

– Det enskilt största problemet är att det finns så otroligt mycket underentreprenörer vilket gör att man knappt vet vad det är för folk som är inne och rör sig på arbetsplatserna, säger Torbjörn Hagelin.

Det i kombination med slarv och bristande utbildning kan bidra till att olyckorna ökar menar han. Enligt Byggnads är mörkertalet troligen stort, och att långt ifrån alla incidenter anmäls som olyckor.

Under vecka 43, 21-27 oktober, genomfördes Arbetsmiljöveckan då Byggnads var ute och kontrollerade säkerheten på flera gotländska byggarbetsplatser. Torbjörn Hagelin var då själv här och inspekterade tillsammans med förbundets lokalombudsmän.

– Även på Gotland finns problem, men det ser betydligt bättre ut där än i större städer där händer det att Byggnads stänger ner arbetsplatser för att säkerheten behöver åtgärdas.

Man kan tro att Gotland är relativt förskonat från dödsolyckor i arbetet. Den senaste dödsolyckan i samband med arbete skedde 2016. Men enligt Arbetsmiljöverkets siffror från i våras har det skett sju dödsolyckor på Gotland de senaste tio åren, vilket gör att ön toppar listan i landet över flest dödsolyckor per län i förhållande till antalet förvärvsarbetande.

Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare vid Byggnads för Stockholm/Gotland.
Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare vid Byggnads för Stockholm/Gotland.
Antal anmälda byggolyckor

Statistiken avser anmälda arbetsplatsolyckor på Gotland.

2016: 26

2017: 35

2018: 31

2019*: 15

För 2019 är statistiken inte färdig ännu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!