Många enskilda täkter ger dåligt dricksvatten

I år är det dags för den så kallade 100-undersökningen av enskilda dricksvattentäkter över hela Gotland. Undersökningen genomförs av miljö- och hälsoskyddskontoret vart femte år. Tidigare undersökningar har genomförts åren 1990, 1996 och 2000. Enligt Claudia Castillo på miljö- och hälsoskyddskontoret har de tre tidigare undersökningarna visat ganska likartat resultat - 30-40 procent av vattentäkterna ger dåligt dricksvatten enligt proverna.

Gotland2005-08-06 06:00
Det gotländska grundvattnet är mycket känsligt. Eftersom marken ofta består av sprickig berggrund sker inte den filtrering av förorenat vatten som blir då marken består av tjocka jordlager. Det förorenade vattnet hamnar ganska direkt i enskilda dricksvattentäkter och följden blir att bakteriehalterna ökar.
Under vissa tider på året kan dricksvattnet bli direkt hälsovådligt. Anledningen till detta kan vara läckande gödselbrunnar eller dåliga avlopp.

Enskilda avlopp
Claudia Castillo berättar att det finns cirka 10 000 enskilda avlopp på ön och av dessa är cirka hälften i behov av förbättringar. Det är en stor arbetsinsats för miljö- och hälsoskyddskontorets inspektörer att se till de enskilda avloppen - man hinner med cirka 200 avlopp om året.
Åtgärder som har gjorts vid undermåliga avlopp har hittills inte inverkat på de resultat som 100-undersökningarna har givit. Resultaten har konstant visat att 30-40 procent av de enskilda dricksvattentäkterna ger dåligt vatten med varierande bakteriehalter.
I år är det alltså dags för 100-undersökningen igen. Under veckorna 35 och 36 kommer prover att tas vid 100 enskilda vattentäkter fördelade över hela Gotland för att man vid miljö- och hälsoskyddskontoret ska få en uppfattning om kvalitén på det gotländska dricksvattnet. Vattentäkterna väljs ut slumpvis. Det brukar bli ett eller två vattenprover per socken.

Inspektörer
Det är ännu inte klart om det blir en eller två inspektörer som ska ta de 100 proverna. Klart är dock att de som arbetar med undersökningen kommer att göra det på heltid under de här veckorna.
Konkret innebär undersökningen att miljö- och hälsoskyddskontoret i överenskommelse med fastighetsägaren tar ett vattenprov för analys. Det här innebär inga kostnader för fastighetsägaren.
Provresultatet kommer sedan att meddelas fastighetsägaren. Man varnar redan nu för att analyssvaren kommer att ta tid eftersom det är så många prover som ska analyseras.

Ger råd
Om man upptäcker brister i vattentäkten kan det bli aktuellt med vidare handläggning vid miljö- och hälsoskyddet. Claudia Castillo påpekar dock att det inte handlar om några tvingande åtgärder - miljö- och hälsoskyddskontorets personal ger helt enkelt råd om vad fastighetsägaren kan göra för att förbättra kvalitén på dricksvattnet och sedan är det upp till fastighetsägaren om denne vill följa råden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om