Många argument mot Vindkompaniets byggplaner
I dag ska ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott, ks-au, säga sitt om Vindkompaniets planer på 12 (upp till 15) vindkraftverk vid Stjups i Hablingbo.Vindkraftparken har mött motstånd från flera håll.Politikerna ska yttra sig om det förslag till detaljplan som stadsarkitektkontoret tagit fram och som är ute på samråd.Vindkompaniet har tillbakavisat den kritik som framförts från botaniker, som hyser oro för att den sällsynta orkidén kärrnycklar ska försvinna när vindkraftverken byggs och marken dräneras.
Till kritikerna mot etableringen har också Föreningen värna det gotländska kulturlandskapet sällat sig, alltså den förening som med ordföranden Bror Lindahl i spetsen, tagit som en av sina uppgifter att motverka ambitionerna från vindkraftföretagen.
<span class=MR>Hur flytta örnarna..?</span>
I ett yttrandet över Stjupsanläggningen som man skickat till Miljödepartementet, tar föreningen inte bara upp allmänna synpunkter på vindkraften i det gotländska landskapet.
Man lyfter också fram ett par konkreta frågor, nämligen de nämnda orkidéerna och, fråga om hur man får ett havsörnspar att flytta maka på sig och välja en annan boplats...
Ett havsörnspar har nämligen valt att etablera sig i området där vindkraftverken ska byggas, och på förslag av länsstyrelsen, ska man försöka flytta boet/reviret tre kilometer till ett skogsområde.
Tanken är att örnarna ska fortsätta häcka där i stället.
"Enligt Sveriges mest erfarne expert på området, Björn Helander på Riksmuseet, finns inget exempel på vare sig i Sverige eller utomlands att en så lång flyttning som de 3 km det här är fråga om, skulle ha varit framgångsrik", skriver föreningen och vidare:
"Försiktighetsprincipen talar för att man helt borde avstå från att försöka. Eftersom det aktuella havsörnsparet, som tydligen skrämts bort av det projekteringsarbete som föregått ansökan, är det enda på hela sydvästra Gotland, skulle en alternativ placeringen sannolikt vara till stor fördel för denna sällsynta fågel, som i övrigt på alla sätt omhuldas". menar föreningen.
<span class=MR>Söker icke-brus</span>
Föreningen och Bror Lindahl skriver vidare och pekar på vikten av att man bevarar landskapet som det är med tanke på turismen och friluftslivet: "Turismen synes alltmer i framtiden komma att eftersträva orörd och lugn natur och inte störas av en mängd vindbrusande kraftverk, ett helhetsgrepp måste därför tas för hela Gotland".
Vidare är föreningen kritisk mot att de fritidsboende vid Nisseviken, snart kommer att vara helt kring byggda av vindkraftsnurror. Kvar blir bara en "glugg ut mot havet", där man inte har vindkraft i synfältet.
Planerna för Stjups 1:27 med flera i Hablingbo, planerna för Klasården och planerna för Kulleparken betecknas av föreningen som hårdexploatering av ett relativt begränsat område.
"Bygg inte vid Stjups, bygg kraftverken på Näsudden i stället, eftersom Näsudden redan är klassat som industilandskap" är föreningens råd och man ställer sig frågande till varför Vindkompaniet inte angett några alternativa platser. "Sådana alternativa placeringar skall enligt Miljöbalkens 6 kap 7 § stycke 4 ingå i alla etablering av miljöskadlig verksamhet" skriver man.
<span class=MR>Var är alternativen?</span>
Bror Lindahl, som alltså skrivit under yttrandet, noterar att exploatören påstår i sin ansökan att man valt Stjupsområdet eftersom det redan ligger i ett av myndigheterna utpekat område som är lämpligt för vindkraft.
Men han ifrågasätter detta eftersom inga alternativ har redovisats.
Man för också fram den kritik som bland annat uttryckts i GA:s spalter (2 april 2001) och där botanisten Stig Högström lyft fram sin stora oro för att norra Europas och därmed Sverige och Gotlands största bestånd av kärrnycklar, riskerar att försvinna.
Oron för detta grundar sig på att man vid byggnationen, grävning för fundament, grävning av kabeldiken med mera, kommer att dränera skyddade våtmarker som därmed kommer att torrläggas och orkidéerna försvinna.
Om den kritiken yttrade sig Vindkompaniets Göte Niklasson i GA och framhöll att miljödomstolen aldrig kommer att ge tillstånd till etableringen om det finns risk att vattenförening påverkas.
Han konstaterade att man i dag har metoder för att arbeta med vägar och kabeldiken på ett sätt som imiterar naturen och inte påverkar vattensituationen.
I ansökan skriver Vindkompaniet att man ska sträva efter att minimera skadorna på växtligheten. Man lovar inte att eliminera riskerna.
<span class=MR>Miljödomstolen var där</span>
Kanske kommer vindkraftparken att byggas ändå. När miljödomstolen formulerade sitt yttrande i december förra året, konstaterade man att den planerade satsningen är "tillåtlig" men att den bör förenas med en rad villkor. Synpunkterna om orkidéer, örnar samt andra kritiska yttranden, tog inte domstolen särskilt stor hänsyn till.
Domstolen hade själv besökt området och kommit fram till att Vindkompaniet nog skulle klara av att både bygga vindkraftverk och behålla vattensituationen intakt.
Om örnarna noterade miljödomstolen att de nog skulle hitta annan mark i trakten, men man medgav att det nog var färdighäckat i det område där vindsnurrorna är tänkta att byggas.
I april yttrade sig länsstyrelsen till miljödomstolen och konstaterade bland annat det olyckliga i att bolaget i miljökonsekvensbeskrivningen anger platsen som "...utpekad som lämplig..." trots att den i kommunens översiktsplan, till större delen hamnar utanför vindkraftlämplig mark.
Stadsarkitektkontoret räknar med att detaljplanen ska kunna antas under sommaren varefter bygglov kan ges för vindkraftverken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!