"Man måste kunna spara på något annat"
Beslutet att ersätta ambulansen i Slite med SOS-helikoptern och dra in ambulansen i Hemse till Visby upprör många. Namnlistor ligger ute och insändarna har varit många. Nu ryter även Britt Frendin till. Hon är ordförande i hjärt- och lungsjukas förening på Gotland: Det får vara stopp på besparingarna inom sjukvården. Hur tror man att folk mår psykiskt som har haft en infarkt eller stroke och bor på norra eller södra Gotland. Detta är fruktansvärda beslut!
Man måste kunna spara på annat. Helikoptern går mycket fortare, är svaret man får. Men var skall helikoptern landa i Hemse?
Jag känner till en gammal kvinna där som bröt lårbenshalsen. Hon fick besök av läkare från vårdcentralen. Och om någon får hjärtinfarkt eller stroke. Blir det samma sak då, eller skall ambulanshelikoptern landa på Storgatan?
Och tänk om det inträffar en sjöolycka och helikoptern är där. Hur går det då? Hjärtvården på Visby lasarett kan man inte klaga på. Den sköter de bra. Men att göra så här med ambulanserna?
Till detta kan läggas att helikoptrarna, både ambulanshelikoptern och sjöräddningshelikoptern, används i stor utsträckning för sjuktransporter till fastlandet.
Beslutet om ambulanserna är taget av räddningschefen Jan Bejrum och han redogjorde i våras för kommunstyrelsen om beslutet. Det blev lite diskussion. Men Bejrum säger att man klarar sitt uppdrag. Det måste förstås göras en utvärdering inom ett halvår, säger kommunalrådet Jan Lundgren (s).
Ambulanssjukvården på Gotland minskar med en enhet, det är riktigt. Orsaken är att vi inte har tillräckligt med pengar. Finns inte pengarna får målen stryka på foten. Men uppdraget att ansvara för den kvalificerade ambulanssjukvården klarar vi med de enheter vi har.
Det säger Jan Bejrum, chef för kommunens räddningstjänst. Han säger samtidigt att en ambulans mindre förstås innebär en lägre servicenivå.
<span class=MR>En lägre servicenivå</span>
Jag kan bara beklaga den ekonomiska situationen i kommunen. Jag ser ingen annan möjlighet än att göra så här. Samtidigt måste vi komma ihåg att vi har en fantastisk situation med två helikoptrar att tillgå för sjuktransporter. Min ambition är också att kunna utnyttja ambulanshelikoptern även nattetid, säger Jan Bejrum.
Vi har SOS-helikoptern från april samtidigt som vi minskade med en enhet. Ingen patient har kommit i kläm sedan dess. Det akuta omhändertagandet behöver man inte tveka om. Det svarar vi för. Vi viker inte för detta med trygghet och säkerhet, säger Jan Bejrum och pekar på den sjukvårdsutbildning som brandavdelningarna har fått tillsammans med utökad utrustning för att klara en första insats.
<span class=MR>Badavgifterna</span>
Men hjärt- och lungsjukas förenings ordförande Britt Frendin och de cirka 320 medlemmarna i den föreningen är fortsatt mycket oroliga.
Tiden för ambulansen att hämta en patient exempelvis från södra Gotland blir längre än i dag.
Britt Frendin är förbittrad på nedskärningarna inom sjukvården. Och det handlar inte bara om ambulanserna. Sedan tidigare har man exempelvis beslutat att ta ut avgift för dem som utnyttjar träningsbassängerna runtom på ön för rehabilitering.
Tidigare behövde inte våra medlemmar betala och det handlar ju om en spottstyver för kommunen. Man sparar 200 000 kronor om året genom avgifterna. Jag ser det som fel att ta betalt. Detta handlar om ren rehabilitering för våra medlemmar och även för andra handikappgrupper, exempelvis reumatikerna, säger Britt Frendin.
Sista ordet lär inte vara sagt när det gäller omorganisationen och den försämrade servicenivån för ambulanssjukvården på Gotland. Lions i Ljugarn har som bekant dragit i gång en stor namninsamling med krav på att ambulansen i Hemse ska få vara kvar där, en kampanj som också Gotlands Allehandas ledarsida stöttar.
Lägre servicenivå. Räddningschefen Jan Bejrum säger att man klarar sitt uppdrag men medger samtidigt att en ambulans mindre betyder en lägre servicenivå.
Indragen. Många är upprörda efter beslutet att dra in ambulansen i Hemse och att ambulansen i Slite är ersatt med SOS-helikoptern. "Detta är fruktansvärda beslut", säger Britt Frendin, ordförande i hjärt- och lungsjukas förening på Gotland.Arkivfoto: TOBIAS WALLSTRÖM
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!