"Man kan ju inte känna matoset"
En utredning pågår om att kommunen ska laga all "kommunal" mat i egen regi och distribuera den kyld. Sedan år 2002 levereras kyld mat från Samhall i Sala till boende inom äldreomsorgen.I våras inleddes som en del i den pågående matutredningen ett litet försök med kyld mat som tillagas och kyls i restaurang Strandgärdets kök på Visby lasarett. Det är inte så bra som med tillagningsköket på Tingsbrogården. Och sedan kan man ju inte känna matoset. Det här, det blir inte på samma vis, säger Ann-Sofi Bjersander, som ingår i Tingsbrogårdens personal.
Tillagningsmässigt tror vi att man kan spara mycket pengar. Det blir rationellare med ett system med kyld mat. Man behöver då inte laga all mat mitt på dagen. Man kan börja och laga en del redan på morgonen och sedan en ny omgång senare under dagen. Rent arbetsmässigt skulle man också kunna hitta andra lösningar än i dag.
Det säger Bo Magnusson försörjningschef inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen och projektledare för den matutredning som pågår. Före årets slut ska den arbetsgrupp som har tillsatts ha tagit fram ett beslutsunderlag till politikerna. Offerter har tagits in från konsulter som kan ta fram pris- och produktjämförelser.
Samtidigt är det mycket vi ska titta på. Det finns 220 ställen där mat serveras och det finns 40 tillagningskök. Personligen tror jag inte att man kan ta bort alla tillagningskök. Kanske att man behåller till de ställen där många äter. Man får anpassa till olika ställen där det går att ta bort köken och där matgästerna kan serveras mat som distribueras kyld, säger Bo Magnusson.
Under tiden som utredandet pågår finns också försöket med kyld mat som lasarettsköket levererar till de evakuerade på Tallbacken. Försöket inleddes i samband med att man flyttade från Tingsbrogården till Tallbacken i februari i år och pågår tills om- och tillbyggnaden står klar i Bro i augusti nästa år.
<span class=MR>Meningarna går isär</span>
I god tid innan man flyttar tillbaka så måste man bestämma sig för om tillagningsköket ska vara kvar på Tingsbrogården. Eller om man ska fortsätta som nu med kyld mat levererad från lasarettsköket.
Meningarna bland personalen går isär. En del ser bara fördelar, andra kan se det som inte är så bra.
Tekniskt så fungerar den ugn som vi värmer maten i bra. Men ljudet är jobbigt och värmen som strålar från ugnen är också jobbig. men allt är ju ett provisorium härute på Tallbacken, säger Inger Samuelsson, en av dem som GA träffade på en av avdelningarna.
Jag tycker det blir fräschare mat när den inte behöver stå framme. Den kommer ju direkt från kyl till ugn. Men det finns olika åsikter bland personalen om det här, säger Nina Nilsson. Hon är en av dem bland personalen som varannan månad träffar personal från lasarettsköket för att diskutera eventuella förändringar för att matdistributionen ska fungera bättre.
Tre dagar i veckan kommer den kylda maten som tillverkats i lasarettsköket. Maten finns kyld i täckta plastbackar, som när den kommer fram placeras i kyl på Tallbacken. När det är dags så tas den till de tre olika avdelningar där 30-talet äldre bor.
På varje avdelning finns en ugn som man värmer maten i. Sedan ska temperaturen tas på maten innan den får serveras. Provsmakning sker också. I går var det Ann-Sofi Bjersander, som provsmakade middagsmaten på en av avdelningarna. Det serverades korv Provencale med kokt potatis alternativt potatismos samt blomkål. Korven låg i en sås. till efterrätt serverades aprikoskräm.
Jag tyckte maten var OK. Men blomkålen var lite överkokt, sa Ann-sofi Bjersander.
GA passade också på att provsmaka maten. Den var ganska intetsägande i smaken, men fullt ätbar. Maten till de äldre serveras utan någon speciell kryddning. I stället kan de boende som vill få extra krydda.
Middagen är serverad. Inger Samuelsson håller här på och serverar dagens middagsrätt till de boende på Tallbacken.
Färdig mat. Den färdiga varmrätten från lasarettsköket bestod i går av korv med sås, potatis alternativt potatismos samt blomkål. GA provade. Maten var ganska intetsägande i smaken men fullt ätbar. Foto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!