Malin förmedlar gotländska betkvoter

På ett kontor i Roma sitter Malin Lautin och förmedlar gotländska betkvoter.
Tidigare har hennes chef Mats Wilson haft hand om förmedlingen, men eftersom han har ledigt, är det istället Malin som tar hand om det jobbet.
- Jag är betkvotsmäklare, säger hon. Det är jätteroligt att prata med folk.

Gotland2006-04-19 06:00
Hon är spindeln i nätet mellan säljare och köpare. Precis som en fastighetsmäklare, skillnaden är varan - betor eller fastigheter.
Ännu en likhet är att en del personer väljer att sälja genom mäklare, andra säljer direkt till köparen.

Säljs till Skåne
- I dag har intresset varit väldigt stort, säger Malin. Det börjar gå mot slutet att försäljningen.
Handeln med betkvoter pågår till och med midnatt i morgon torsdag.
Från skärtorsdagen och fram till i går hade betkvoter på 944 ton sålts genom betbörsen som förmedlingen populärt kallas.
- De gotländska betkvoterna köps upp av skåningar, säger Malin Lautin. Så gott som allt det som sålts hittills har gått till Skåne.
Malin sätter upp säljarna på en turlista och ser sedan vilka säljare och köpare som går bäst ihop, det vill säga om en säljkvot passar i storlek till en köpare eller den delas på flera.
- Jag fixar sedan ett köpeavtal som ombud för säljaren, säger hon. Sen sänder jag det och får tillbaka det med fax från säljaren med påskrift och det går vidare till köparen som efter påskrift behåller ett exemplar, sänder ett till Danisco och ett går tillbaka till säljaren.
Vid årets början var hela den gotländska betkvoten upp i knappt 20 000 ton.
- Det är svårt att veta hur stor gotländsk betkvot som säljs nu, säger Gotlands betodlareförenings ordförande Svante Runfeldt. En del betodlare väljer att sälja genom förmedling och andra säljer själva. Vi har inga siffror på hur mycket som säljs totalt. Det får vi senare genom Danisco.

Ingen överraskning
Det är ingen överraskning att de gotländska betkvoterna går till Skåne.
- Där är betalningsförmågan högre, säger Svante Runfeldt. Inga gotlänningar kan köpa betkvoter till så höga priser som skåningarna kan.
Det är nu fjärde året som handeln med betkvoter är fri. Första året var det lite rusch på försäljningen av gotländska betkvoter. Det berodde på att det var första gången som betodlarna fick försämringen så att de fick betala 50 procent av frakterna och Danisco 50 procent. Från starten med frakterna 1998 och fram tills dess hade de gotländska odlarna betalat 25 procent av frakten och Danisco återstående 75 procent.
Den gotländska betbörsen genom förmedling har skötts av Roma redovisningsbyrå från början för fyra år sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om