Majs gör bonden och korna glada
Vad är det som gör korna friskare och gladare? Vad är det som är billigare och effektivare än annat foder?När fantasterna får råda är det majs det handlar om - fodermajs.
Majsfälten på 1 000 hektar på Gotland är resliga nu på hösten.
Foto: Bengan Zettergren
På Hulte gård vajar de långa majsstänglarna i vinden. Går man in bland dem försvinner man för betraktarna, majs är högt, så här på hösten.
Sött och gott
När sockerbetorna försvann på Gotland, i vintras, blev det åkermark över. Och när spannmålsrpiserna stiger så det börjar bli oekonomiskt att utfodra djuren med sådant, har majs börjat bli intressant. Majsen ersätter betmassan, men ger mer igen.
-Majsen är effektiv för kornas våm och ger mer energi eftersom de innehåller mycket stärkelse. Dessutom tycker korna att majs är sött och gott, säger Tommy Jacobsson, bonde från Stenkyrka.
Och Lars Nyström på Hulte gård säger att hans kor mår bättre av majs. Han har prövat detta foder sedan slutet av 80-talet, så han vet vad han talar om.
- I dag odlar vi 50-60 hektar majs, säger han och visar oss hackmaskinen som tar hand om alltihop, majs-kolvar, stjälkar och blad.
Ensilagen pressas sedan, "som man gör korv", in i plasttuber där de förvaras.
Ivar Christensen ger sig in på ett sifferresonemang, som är svårt att förstå för en utomstående, men det går ut på att tillväxten på de hektar där man odlar majs är större än för andra sädesslag.
-Kontentan är att det går att skära ner mängden kraftfoder för korna, säger han till slut.
Ett annat mått på majsens effektivitet kommer Skåne-bonden Per-Uno Andersson med. Han säger att majsutfodring ger 25 procent mer mjölk i ladugården.
Räddar semestern
Finns det då inga nackdelar alls med majsen?
Nej, inte om man får tro dem som i går informerade om detta gyllene foder.
-Vi kan till och med ta semester som alla andra, när vi odlar majs. En skörd om året med högre avkastning, säger Per-Uno Andersson.
Det beror på att majsen sås i april och inte skördas förrän i oktober-november. Sommaren kan man använda till annat.
Sen skörd
Per-Uno Andersson greppar vant en kolv, bryter den mitt itu och pressar ihop ett majskorn mellan fingrarna. Det savar och han säger att det bevisar att kolven ännu inte är mogen, den ska vara torr innan den skördas. Så ännu ett tag får majsstjälkarna vaja på de gotländska åkrarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!