Magra djur orsakade svacka vid slakteriet

Lammslakten pÄ Gotland har minskat med Ätta procent efter sommaren. Torkan har gjort att mÄnga djur varit för magra.

Lammslakten ser ut att gÄ mot ett nytt rekord i Är, trots att mÄnga djur varit för magra för att slaktas efter sommaren.

Lammslakten ser ut att gÄ mot ett nytt rekord i Är, trots att mÄnga djur varit för magra för att slaktas efter sommaren.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Gotland2019-11-27 11:33

– Vi har haft en svacka efter sommaren. Djuren har inte varit fĂ€rdiga och har inte haft tillrĂ€cklig vikt. Jag hoppas att vi kan ta igen det under resten av Ă„ret, fast en del djur kommer inte att slaktas förrĂ€n nĂ€sta Ă„r, sĂ€ger Fredrik Sundblad som Ă€r platschef vid Gotlands Slagteri.

Fredrik Sundblad rÀknar ÀndÄ med att 2019 blir ett nytt rekordÄr för lammslakten pÄ Gotland. Trots nedgÄngen efter somamren har slakten ökat med en procent i Är.

Svenskt lammkött Ă€r populĂ€rt. Slakten har ökat under flera Ă„r och nĂ„dde en topp 2018. DĂ„ slaktades 280 000 djur, den högsta siffran pĂ„ över 30 Ă„r. Vid Gotlands Slagteri, som svarar för 12-14 procent av den totala slakten, har ökningen de senaste fem Ă„ren varit drygt 30 procent. 

– Jag hoppas att den positiva trenden hĂ„ller i sig Ă€ven nĂ€sta Ă„r, sĂ€ger Fredrik Sundblad.

2019 verkar inte bli nÄgot rekordÄr i Sverige. Slakten av svenskt lammkött har minskat med 8,5 procent fram till oktober, varav den största nedgÄngen kom efter sommaren. Tredje kvartalet minskade slakten med tolv procent.

NĂ€r det gĂ€ller övrig verksamhet har slakten av grisar minskat kraftigt i Ă„r. Det beror dock inte pĂ„ en nedgĂ„ng i den gotlĂ€ndska grisproduktionen, utan att Gotlands Slagteri under en period förra Ă„ret slaktade nĂ€ra 8 000 grisar frĂ„n fastlandet medan KLS Ugglarps slakteri byggdes om. NedgĂ„ngen i Ă„r bara tre procent, men vid Gotlands Slagteri hoppas man med att kunna vĂ€nda den trenden under nĂ€sta Ă„r.

Karta: Slakteriet
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om