â Vi har haft en svacka efter sommaren. Djuren har inte varit fĂ€rdiga och har inte haft tillrĂ€cklig vikt. Jag hoppas att vi kan ta igen det under resten av Ă„ret, fast en del djur kommer inte att slaktas förrĂ€n nĂ€sta Ă„r, sĂ€ger Fredrik Sundblad som Ă€r platschef vid Gotlands Slagteri.
Fredrik Sundblad rÀknar ÀndÄ med att 2019 blir ett nytt rekordÄr för lammslakten pÄ Gotland. Trots nedgÄngen efter somamren har slakten ökat med en procent i Är.
Svenskt lammkött Àr populÀrt. Slakten har ökat under flera Är och nÄdde en topp 2018. DÄ slaktades 280 000 djur, den högsta siffran pÄ över 30 Är. Vid Gotlands Slagteri, som svarar för 12-14 procent av den totala slakten, har ökningen de senaste fem Ären varit drygt 30 procent.
â Jag hoppas att den positiva trenden hĂ„ller i sig Ă€ven nĂ€sta Ă„r, sĂ€ger Fredrik Sundblad.
2019 verkar inte bli nÄgot rekordÄr i Sverige. Slakten av svenskt lammkött har minskat med 8,5 procent fram till oktober, varav den största nedgÄngen kom efter sommaren. Tredje kvartalet minskade slakten med tolv procent.
NÀr det gÀller övrig verksamhet har slakten av grisar minskat kraftigt i Är. Det beror dock inte pÄ en nedgÄng i den gotlÀndska grisproduktionen, utan att Gotlands Slagteri under en period förra Äret slaktade nÀra 8 000 grisar frÄn fastlandet medan KLS Ugglarps slakteri byggdes om. NedgÄngen i Är bara tre procent, men vid Gotlands Slagteri hoppas man med att kunna vÀnda den trenden under nÀsta Är.