M vill ha söndagsöppet på Systembolaget

Moderaternas partiledning vill införa söndagsöppet på Systembolaget, något som även de gotländska partiföreträdarna är positiva till. "Vuxna människor ska kunna köpa vin på söndagar", säger Jesper Skalberg Karlsson.

Moderaterna föreslår att Systembolaget även ska ha öppet på söndagar.

Moderaterna föreslår att Systembolaget även ska ha öppet på söndagar.

Foto: Geir Olsen/TT/arkiv

Gotland2019-09-13 20:31

Den moderata ledningen kommer vid den kommande partistämman i oktober att lägga fram ett förslag om söndagsöppet på Systembolaget, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Om förslaget går igenom på stämman blir M det första riksdagspartiet att driva frågan.

– Jag tycker att det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol. Det är i grund och botten vår utgångspunkt, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till radion.

Moderaterna på Gotland har inte diskuterat frågan inom partiet, men flera av de gotländska moderatföreträdarna är dock positiva till förslaget.

– Jag tycker att det är bra och delar uppfattningen att man ska kunna köpa en flaska vin om man behöver till söndagsmiddagen eller liknande, säger mångåriga lokalpolitikern Inger Harlevi. 

Tycker du att vi svenskar behöver större tillgänglighet till alkohol än vad vi har i dag?

– Jag tycker att vi gör en så stor affär kring det här med alkohol i Sverige. Det blir mycket hysch-pysch, vilket gör det mer spännande än vad det är. Jag tycker att vi behöver avdramatisera alkoholen, men ändå såklart vara uppmärksamma på att man inte säljer till någon som redan druckit för mycket.

Inger Harlevi har genom åren varit mycket engagerad i Birkagården, vilket är ett härbärge för missbrukare av såväl alkohol som narkotika. Hon tror inte att söndagsöppet på Systembolaget skulle göra någon skillnad för dem som redan missbrukar alkohol.

– Det är inte systemets öppettider som avgör om de får alkohol i sig eller inte. De vet ändå hur de ska få tag på sprit när som helst, säger hon.

Även Inger Harlevis partikollega Jesper Skalberg Karlsson, ordförande för Moderaterna på Gotland, är positiv till förslaget om söndagsöppet.

– Jag tycker att det är rimligt att vi ska kunna köpa vin till söndagsmiddagen även på söndagar. Vi ligger långt ifrån andra europeiska länder och våra grannländer när det gäller öppettider och tillgänglighet. Vi ska fortsätta ha begränsade öppettider och hög alkoholskatt, men jag är positiv till att ha öppet åtminstone några timmar på söndagar, säger han.

Du tror inte att det kommer innebära problem att tillgängliggöra alkohol ytterligare en dag i veckan?

– Jag tycker nog att vuxna människor ska kunna hantera att Systembolaget är öppet några timmar på söndagar. 

Ingrid Harlevi (M) ser gärna söndagsöppet på Systembolaget.
Ingrid Harlevi (M) ser gärna söndagsöppet på Systembolaget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!