M satsar på jämställdhet i vården
Moderaterna vill öka jämställdheten i vården, bland annat genom att lägga ut mer verksamhet entreprenad.Idag är kvinnorna överrepresenterade i både vårdköer och bland sjukskrivna.
Sammanlagt står över 3000 sjuka gotländskor utanför arbetsmarknaden. Många av dem är anställda inom offentliga sektorn, i typiskt kvinnodominerade yrken.
Enligt moderaterna skulle många av dem komma tillbaka i arbete fortare, om det fanns större möjligheter att byta arbetsgivare. Argumenten hämtar man i forskning från Karolinska Institutet.
Där har överläkare Hélène Sandmark och civilekonom Monica Renstig nyligen presenterat en studie. Resultaten pekar just på samband mellan sjukskrivningar och en önskan om att byta arbetsgivare.
Hälften av de långtidssjukskrivna i studien ville byta arbete. En femtedel hade kunnat börja arbeta genast, om arbetet anpassats till dem. 26 procent uppgav att de skulle kunna gå till arbetet om de fick en annan arbetsgivare.
- Omsatt till gotländska förhållanden skulle flera hundra sjuka kvinnor börja arbeta igen, om arbetsmarknaden var mer flexibel. De skulle få bättre betalt vilket skulle öka jämställdheten, säger Lena Simonsson ordförande för moderata kvinnoförbundet på Gotland.
Ytterligare brister på jämställdhet för sjuka kvinnor finns inom den direkta sjukvården. Vårdköer för kvinnor är längre än för män enligt Socialstyrelsens rapport Jämställd vård? från 2004. Både vid könsneutrala och vid kvinnospecifika behandlingar. Läget på Gotland har enligt moderaterna försämrats kraftigt efter förra valet.
- Väntetiderna har skjutit i höjden. Framförallt eftersom socialdemokraterna inte bekostar lika mycket vård på fastlandet som vi gjorde, säger kommunstyrelseledamot Gustaf Hoffstedt.
Som grund för han fram en statistik som moderaterna tagit fram med hjälp av Landstingsförbundet. Den visar att längden på väntetiderna för kvinnor som måste opereras för urininkontinens, livmoderframfall, bröstreduktion och sterilisering ökat kraftigt sedan valet 2002. Under borgerligt styre låg väntetiderna mycket långt under halva tiden jämfört med nu. I alla fall enligt denna statistik, som säger att exempelvis livmoderframfall opererades inom 8-9 veckor år 2001. Efter maktskiftet har väntetiden legat på runt ett år.
Från socialdemokratiskt håll har Leif Dahlby, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, svårt att kommentera detta.
- Jag känner inte igen uppgifterna, men en stor översyn av vårdköerna görs just nu och den kommer bli klar till hösten. I övrigt vill jag säga att jag inte ser att vi skickar färre patienter för behandling på fastlandet än vad de borgerliga gjorde. Vi har ett fungerande avtal med Oskarshamn
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!