­Lyssna inte på det andra skräpet

­Jag kan påstå att jag har brott som affärsidé, men jag kan inte se att min klient har det.
Så inledde advokat Helen Ahlsten sin slutplädering i målet runt Naturfarma. Hennes klient, den 55-åriga initiativtagaren till Naturfarma har pekats ut som boven i Naturfarma-dramat, förslagen och skrupelfri.

Gotland2004-06-05 04:00
Att flera vittnen styrker detta bemöter hon med att andra sagt motsatsen. Hon har lyssnat till företagskonsulten, som var med och startade Naturfarma.
­Den han säger är något att ta till sig. Hans objektivitet, hans erfarenhet i affärsvärlden och att han känner min klient ger en sannare bild än vad de säger som bara tillfälligt stött på min klient.
Företagskonsulten, som stödjer 55-åringens berättelse, har delgivits misstanke om brott i härvan, men är hittills inte åtalad. Han är också inblandad i ett mål vid Sollentuna tingsrätt där 55-åringen företräder honom.
<span class='mr'>Bevisvärde saknas</span>
Helen Ahlsten lyfter fram klientens hälsa som ett skäl att han inte skulle ha något ansvar för verksamheten i de olika bolagen.
­Han är sjuk och trött och vill inte vara företagare, säger hon som lämnat in ett sjukintyg som stöd.
Helen Ahlsten irriterar sig på att det är otroligt mycket muntlig bevisning i målet.
­Lyssna igenom vittnesuppgifterna ordentligt och värdera bevisen i stället för att höra på det andra skräpet man skramlat omkring med under målet, uppmanar hon rätten.
De skriftliga dokumenten är inte heller alltid entydiga anser hon och tar som exempel "testamentet" i klientens dator, adresserad till en advokat. Där framgår att dottern äger tre av bolagen och att uppgifterna i senaste bolagsstämmorna inte är relevanta.
­Det som står där är ingen sanning och uppgifterna saknar fullständigt bevisvärde, säger Helen Ahlsten. Hon förklarar att hennes klient känner sig våldtagen i sitt huvud eftersom detta bara var hans funderingar och inte avsedda för någon annan än honom.
<span class='mr'>Duktig snickare</span>
Andra bevishandlingar avfärdar hon med att de är felskrivna.
­Alla kan göra misstag.
Att 55-åringen skulle ha ansvar för något av bolagen avfärdar hon också.
­Möjligen i Amadon då.
Blickarna riktar hon istället mot 38-åringen, mannen som varit vd i flera av bolagen.
­Han är en duktig snickare, men också en kompetent vd, säger hon och konstaterar samtidigt att det inte går att bringa mycket reda ur hans huvud.
Även här använder hon den misstänkte företagskonsulten som sanningsvittne.
­Visst är han en vd, sa företagskonsulten om 38-åringen.
<span class='mr'>Litade på sin vän</span>
39-åringen, som är åtalad för bokföringsbrott och skattebrott i Säljkonsulterna och Power konsult samt bedrägeri, vill inte heller kännas vid något ansvar.
­Han har kört lite lastbil och förlitat sig på en barndomsvän, säger hans advokat Carl Magnus Lilienberg som beskriver klienten som en ansvarstagande och samhällsengagerad socialdemokrat.
Hans klient har handlat i god tro och öppet redovisat hur han jobbat. Det har varit i liten omfattning medan han huvudsakligen ägnat sig åt studier och sonen. Samtidigt säger han att pengarna han tagit ut månadsvis i företaget handlar om lite mer än en normal lön.
Lilienberg yrkar på att han ska frikännas, och säger att det annars är lämpligt med samhällstjänst eftersom klienten har en ung son.
<span class='mr'>Hjälpte sin bror</span>
38-åringens broder, som använts som styrelse i flera av bolagen, har haft en mera passiv roll, enligt advokaten Thomas Olsson.
­Han har ställt upp för att hjälpa sin bror, hävdar han.
­Han har inte bedrivit egen verksamhet, inte haft något inflytande och inte fått en krona i betalning. Rollen är synnerligen passiv.
­Det finns brister i bokföringen men det är inte min klients ansvar. Vd:n ska stå för det, säger Thomas Olsson som också hävdar en överenskommelse om bolagets skötsel begränsar klientens ansvar. Årsredovisningarna kan det vara en annan sak med.
­Men det är långt ifrån grov brottslighet, säger Thomas Olsson som liknar klienten vid ett offer som inte kan dömas till fängelse.
<span class='mr'>Ett lydigt redskap</span>
Den femte mannen, en 54-åring, har medgett att han varit delaktig i Servicegruppens verksamhet.
­Men det var 55-åringen som bestämde och tillgodogjorde sig pengar i ruljansen, hävdar hans advokat, Lars Engstrand som stödjer sig på förre ägaren till Servicegruppen, Stefan Anderssons ord.
­Andersson hade fått löfte av 55-åringen som skulle sköta allt.
Att 55-åringen bara skulle vara en konsult fnyser Lars Engstrand åt.
­Det drevs en omfattande verksamhet med svart arbetskraft och min klient kunde aldrig drömma om att det skulle få den här effekten.
Indragen i karusellen med fagra löften om att allt skulle vara fixat, står nu den storvuxne mannen i rättsalen och beskrivs av advokaten som ett lydigt redskap i 55-åringens hand, åtalad för grova ekonomiska brott. I hans sällskap finns ytterligare fyra män som får sin dom den 24 juni.
De två män som suttit häktade i 17 veckor, försattes på fri fot.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om