Lyfter frågan om enskilda vägar

Hela Sverige ska leva på Gotland lyfter frågan om de enskilda vägarna på ön. Nästa vecka hålls ett öppet möte med både riksdags- och lokalapolitiker och organisationer.

Hela Sverige ska leva arrangerar möte om enskilda vägar på Gotland.

Hela Sverige ska leva arrangerar möte om enskilda vägar på Gotland.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2019-10-11 08:03

Hur ska vi sköta de enskilda vägarna framöver och vems är ansvaret för vägarna. Med de frågorna som utgångspunkt anordnar Hela Sverige ska leva på Gotland i samarbete med Vuxenskolan ett öppet möte på Lövsta på onsdag nästa vecka.

– Det pratas ju mycket om hur dåliga de enskilda vägarna är, men det kommer inte det här mötet att handla om. Nu ska vi istället prata om hur vi ska sköta dem framöver. Det är en viktig fråga för Gotlands landsbygd eller egentligen hela Gotland och därför vill vi lyfta frågan, säger Lars Gustavsson, ordförande i Hela Sverige ska leva på Gotland.

Det är regionen som med ett statligt bidrag ansvarar för skötseln av många enskilda vägar på Gotland idag. Men det statliga bidraget täcker inte de faktiska kostnaderna och det innebär att regionen får skjuta till medel ur egen kassa. I tider då det måste sparas pengar blir resultatet minskat underhåll och planer på att låta lokala föreningar ta över skötseln av enskilda vägar. I regionens länsplan för transportinfrastruktur står det att: "Det enskilda vägnätets långsiktiga underhåll ska säkerställas genom aktiva samfällighetsföreningar".

– Föreningarna eller samfälligheterna här på Gotland kan ju vara hur gamla som helst. Det finns de från början 1900-talet till och med. Jag tror att de flesta skulle behöva ombildas och det kan medföra ganska stora kostnader om en ny lantmäteriförrättning krävs.

Sedan en tid tillbaka driver Leader Gute ett projekt där man vill peka på de problem som kan uppstå om regionen lämnar över ansvaret för de enskilda vägarna till föreningar som sedan länge är vilande och i vissa fall helt bortglömda. Farhågan är att enskilda vägar bommas igen om det inte finns en vettig finansiering.

– Det är klart att den risken finns. Om inte de statliga stöden räcker vill man ju inte ha mer trafik än nödvändigt, kommenterar Lars Gustavsson.

Till mötet som allmänheten är välkommen till har Gotlands båda riksdagsledamöter, Hanna Westerén (S) och Lars Thomsson (C) bjudits in. Representanter från tekniska nämnden, länsstyrelsen och företrädare för Leader Gute-projektet kommer också att närvara.

– Det är en ganska komplicerad fråga och därför känns det viktigt att lyfta den för en diskussion. I riksdagen talar man mycket om att hela Sverige ska leva och att man ska satsa på landsbygden och så drar man ned på detta.

Det kan bli en dyr affär för små föreningar att ta över underhållet av de enskilda vägarna.
Det kan bli en dyr affär för små föreningar att ta över underhållet av de enskilda vägarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!