Lyckad start för härbärget

Härbärget Birkagården har lyckats mycket bra under sitt första halvår. Det visar en utvärdering av verksamheten som socionomen Mats Jakobsson gjort.
Den höga omsättningen av frivillig personal har dock varit ett bekymmer. Det problemet måste lösas, eftersom Birkagården fortsätter ytterligare ett år. Även i fortsättningen är den frivilliga verksamheten fundamental.

Gotland2006-04-19 06:00
Inte någon gång sedan starten i oktober har härbärget på Birkagatan tvingats sätta upp skylten "fullt" på dörren. I genomsnitt har Birkagården (som har 13 platser för män och 4 för kvinnor) haft 6,6 personer gäster per natt, något mer på senare tid. Härbärget har besökts av den målgrupp man ville nå - bostadslösa, oftast med missbruksproblem. Gästerna har nästan uteslutande varit män.
Mats Jakobssons utvärdering är full av positiva slutsatser. Tack vare härbärget har de hemlösa fått en drägligare tillvaro, de mår bättre och några har hittat motivation att ta sig ur missbruket. Polisen möter nästan aldrig uteliggare på offentliga toaletter numera, handlarna i Visby tycker att det är lugnare på stan och mindre öppet fylleri.
Bråk på härbärget har det bara varit vid två tillfällen, båda gångerna då gäster blivit osams. Polis har man dock aldrig behövt tillkalla.

Vårdkedjan förbättras
När tillvaron förbättrats väcks även motivationen för att ändra sin livssituation. Ett problem har dock varit att kommunen saknat en tillnyktringsenhet. Möjligheterna att slussa gästerna vidare till vård har varit små.
Nu startar en missbruksenhet i juni.
- Tillnyktringsenheten blir ett viktigt tillskott, man kan slussa boende från härbärget vidare till vård. Men jag vill poängtera att allt är fritt och frivilligt, säger social- och omsorgsnämndens ordförande Björn Jansson.
Björn Jansson tycker att missbruksvårdens brister har blivit tydliga genom härbärget. Av de 30-talet personer som bott på Birkagården har några haft dubbeldiagnos, det vill säga en psykisk störning ihop med missbruk.
- För de personerna har psykiatrin det största åtagandet och måste ta sitt ansvar i större utsträckning, säger Björn Jansson.
Men även personerna med dubbeldiagnos har mått bra av att besöka Birkagården.
- En del har blivit så pass bra, att de varit välkomna hem till sina familjer igen. Det är ett viktigt steg, säger nye föreståndaren Tommy Wissing.

Satsar ett år till
Den halvårslånga försöksperioden avslutades den 15 april. Projektägaren Visby domkyrkoförsamlings fullmäktige har beslutat att förlänga verksamheten ett år. Men man kommer inte att satsa lika mycket pengar. Försöksperioden, då man hade fyra personer anställda, kostade 600 000 kronor. Till kommande år avsätter kyrkan 300 000 kronor.
- Via arbetsförmedlingen kommer vi få hjälp med bidrag till personal, säger kyrkofullmäktiges ordförande Inger Harlevi.
Biskop Lennart Koskinen lovordar verksamheten:
- Vi har visat att kyrkan inte bara är vackra ord. Här har vi fått synliggöra det kristna budskapet i handling.
Med erfarenhet som domprost i Stockholm vet Lennart Koskinen hur svårt det är att lösa problemen för hemlösa.
- Man efterlyser ofta små projekt som kan visa möjliga lösningar. Nu har vi skapat ett. Birkagården kan ge inspiration till Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Lennart Koskinen.
Kommunen bidrar med huset på Birkagatan. Björn Jansson poängterar dock att härbärget inte är ett kommunalt, utan ett initiativ från frivilligorganisationer som kommunen gärna är med och stöttar.

Tunga arbetsuppgifter
De ideella organisationerna Röda korset och Vägen - Hela människan har varit mycket viktiga för verksamheten. Det är genom dem som rekryteringen av alla frivilliga gjorts. Omsättningen av frivilliga har dock varit hög. I intervjuer med Mats Jakobsson har man påtalat att det inte varit några problem med den psykiska arbetsmiljön, medan däremot arbetet med stortvätt och grovrengöring varit mycket tungt. Det är dock problem som man har löst.
Det krävs omkring 100 frivilliga för att klara verksamheten.
- Jag kommer att kontakta ett hundratal personer. Hittills har jag ringt trettio, och de har svarat positivt, säger Tommy Wissing.
Till sommaren kommer även domkyrkoförsamlingens dagverksamhet, diakonicentret Ekorren intill Solbergabadet, att flytta till Birkagården. Härbärget kommer därmed att vara öppet för besök även under dagtid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om