Lyckad narkotikabekämpning
De anmälda narkotikabrotten på Gotland ökade med 75 procent i fjol.
Det tror i alla fall narkotikapolisen Fredrik Persson.
Polisens satsning har givit resultat. Narkotikahandeln sker mer i skymundan. Men flödet har inte stoppats.
I fjolårets brottsstatistik var narkotikabrotten en av de brottstyper som ökade allra mest. Anmälningarna ökade med 75 procent och Gotland ligger därmed plötsligt över rikssnittet.
Men Fredrik Persson, som arbetar med narkotikaärenden vid polisen på Gotland tror att det är polisens arbetsmetoder och inte verkligheten som har förändrats. I höstas beslutade man att alla gotländska poliser, oavsett vad de arbetar med, ska ha ögonen öppna för narkotikabrottslighet.
- Och det har gett bra resultat. Det finns ett starkt intresse för den här problematiken inom kåren. Narkotika ger ju upphov till så mycket annan brottslighet, konstaterar Fredrik Persson.
Fredrik Persson är ganska nöjd med resultatet av polisens narkotikasatsning. Under det senaste halvåret har många langare och missbrukare dömts och försvunnit från gatorna och det märks på en så avgränsad plats som Gotland. De som är kvar verkar mer diskret än tidigare. Det innebär att de är svårare för polisen att komma på spåren, men att langarna blir mindre offensiva kan förhoppningsvis också leda till att "nyrekryteringen" avtar.
Genom att narkotikabrottsligheten har kommit i fokus har man inte bara ökat antalet anmälningar av narkotikabrott, utan också uppdagat och klarat upp brottslighet av helt andra slag. Bombmannen i Visby var ett sådant exempel. Polisen kom honom på spåren när en narkotikapåverkad bilförare parkerade utanför hans hus. Och bingohallsrånet i Visby var ett annat. Vid en husrannsakan till följd av ett narkotikabrott påträffades föremål som fick polisen att förstå att det fanns kopplingar till rånet.
600 använder narkotika
Narkotikasatsningen har varit lyckad - men flödet av narkotika har inte stoppats.
- Vi har inte strypt tillgången. Missbruket fortsätter. Det kommer hela tiden in nya aktörer på marknaden, säger Fredrik Persson.
Vilka aktörerna är just nu vet inte Fredrik Persson, men han tror inte att det handlar om någon enskild stor distributör, utan många langare som säljer mindre kvantiteter. Det är hasch, amfetamin och narkotikaklassade läkemedel som dominerar narkotikamarknaden och konsumenterna finns på hela Gotland och i många olika grupper. Fredrik Persson räknar med att ungefär 600 gotlänningar regelbundet använder narkotika.
- Narkotika finns på många fler ställen än vad vi tror, men det man inte vill se det ser man inte.
Tonårsflickor på Öster
Fredrik Persson är särskilt orolig för att allt fler unga flickor tycks börja använda narkotika. Flickorna lever farligt eftersom de ofta hinner gå längre in i ett missbruk innan omgivningen reagerar.
- Flickor tar inte in för provtagning lika ofta som killar, eftersom de inte får kroppsbesiktas av män. Och eftersom de inte heller är lika utagerande som killarna så har vi inte haft ögonen på dem.
Marica Gardell som ansvarar för socialtjänstens ungdomsgrupp delar Fredrik Perssons oro för flickorna.
- Vi ser att flickor som tidigare har varit helt okända för oss blandar sig med missbrukarna på Öster. Just nu är det två-tre tonårstjejer som har gått in i den här gruppen och fått ett etablerat missbruk, berättar Marica Gardell.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!