Lyckad idé från Värmland ska ge arbetslösa jobb i småföretag

Nu ska Gotland upprepa succén från Värmland med att slussa in arbetslösa på jobb i mindre företag. Gotlandslärling heter projektet som på två år via praktik på arbetsplatser ska ge fast jobb åt 60 personer.
LO-distriktet står bakom projektet, men det riktar sig till alla cirka 1 700 personer som finns inskrivna vid arbetsförmedlingen.

Gotland2005-11-23 06:00
Idén är hämtad från Värmland, där Värmlandslärling pågått i fem år och nu är en verksamhet som drivs av arbetsförmedlingen. När projektet startar på Gotland är LO-distriktet huvudman, men efter den tvååriga projektperioden räknar man med - på samma sätt som i Värmland - att arbetsförmedlingen tar över.
Det handlar inte om lärlingsplatser av traditionellt slag. Projektet omfattar både unga och gamla, kvinnor och män, akademiker och arbetare - alla som finns inskrivna vi arbetsförmedlingen kan komma ifråga.


20 veckor utan kostnad
Alla företag med färre än tio anställda kan ha nytta av projektet, om de behöver nyanställa. Gotlandslärling ger möjlighet för företagaren att under tjugo veckor skola in en ny anställd utan kostnader. Under utbildningen får lärlingen aktivitetsstöd som motsvarar a-kassenivån.
Den egentliga projektstarten är 1 januari, men LO-distriktet har redan tjuvstartat och börjat kontakta företag och arbetsförmedlare. Den 30 januari är det dags att ta in den första kullen lärlingar. Därefter sker nästa intagning efter nästa sommar. Även under 2007 är det två intagningar. Totalt omfattar projektet 60 lärlingsplatser, men ett visst överintag kommer att ske eftersom man räknar med ett bortfall.
Projektet sker i samarbete med Folkuniversitetet, som tar hand om den teoretiska delen. Lärlingstiden inleds med tre veckors introduktionsutbildning, där var och en ska söka djupt inom sig själv för att öka självkännedomen och insikten om vilken typ av jobb man önskar. Efter det följer en tjugo veckors lärlingsperiod, där man fyra dagar i veckan är på sin arbetsplats. Den femte dagen ägnas åt teoretiska studier.
Företagarna är med och väljer ut lärlingar.
- Eftersom vi riktar oss till småföretag är det viktigt att företagarna är med. Personkemin är viktig om det ska lyckas, säger projektledaren Conny Kristensen Gahnström.
Redan har företag inom tillverkning, restaurang, affär och datorverksamhet ställt sig positiva.
Förutom Folkuniversitetet samverkar LO-distriktet med länsstyrelsen, arbetsförmedlingen, Svenskt Näringsliv, Företagarna och LRF. Entusiasmen är stor, inte minst med tanke på erfarenheterna från Värmland.
- Där har över 90 procent av lärlingarna fått fast jobb. Vårt mål är satt till 80 procent, men vi vill förstås överträffa värmlänningarna, säger Conny Kristensen Gahnström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om