Den slutsatsen drar kommunledningen som träffade Näringsdepartemenetet och representanter från de myndigheter som ska omlokaliseras till Gotland vid ett möte i Stockholm igår. Bo Dahlöf och Eva Nypelius representerade Gotlands kommun.
Hög kompetens
Rekrytering av personal till har inte varit något större problem. Kompetensen bedöms som hög hos de sökande. Myndigheterna har anställt personal både från Gotland och övriga Sverige.
Utmaning att resa
Myndigheterna anser vidare att det inte skall medföra några större svårigheter att ta sig till och från ön. Riksutställningar ser det dock som en ”logistisk och miljömässig utmaning” att resa med utställningar och personal till och från Gotland.
Brist på bostäder
Många myndigheter lyfter fram bristen på bostäder. Bostadsfrågan börjar lösa sig, eftersom många medarbetare köpt hus eller lägenheter. Situationen förväntas bli bättre eftersom ett omfattande bostadsbygge pågår i Visby.
Ljus framtid för försvarsanställda
Av de 500 personer som direkt berördes av försvarsnedläggningen har cirka 190 personer fått jobb inom försvarsmakten. 70 av dessa har fått jobb på Gotland. 56 personer utbildar sig, 27 har startat eget och 160 personer har fast eller tillfälligt jobb. I slutet av förra året var 40 personer helt eller delvis arbetslösa.
Saknas besked
Det saknas dock fortfarande klara besked om hur många jobb som kommer att skapas på Svenska Spels kontor i Visby. Ökningen av antalet anställda under den aktuella perioden är ungefär 35 stycken av de 150 utlovade jobben.
Riksutställningars utlovade 70 tjänster förväntas bli något färre. I nuläget ser det ut att bli 60 jobb i Visby.