Luqaz hoppas på VM

Som segrare i Årets Unga Kock kommer Luqaz Ottosson att representera Sverige i den internationella finalen i Berlin nästa helg.

Foto: Rolf Jönsson /Arkiv

Gotland2012-09-08 09:56

På tisdag åker han från Sverige, och på lördag gäller det.

- Det här är nog det största jag varit med om hittills, säger Luqaz Ottosson, 26 år från Visby.

Att Luqaz Ottosson gillar att laga mat, och gärna närproducerat, går inte att ta miste på.

- Jag jobbar på Lilla Bjers där vi serverar gästerna det som vuxit i jorden på dagen. Dessutom tilltalar det mig att jobba så nära bönder.

Luqaz Ottosson är smålänning, som tidigare har jobbat i Stockholm, men även på krogar i Åre och Belgien. 2009 hamnade han på Gotland.

Han har inga speciella knep att förbereda sig inför tävlingen, men han känner till upplägget:

- Vi kommer att få en råvarukorg som vi får titta på en halvtimme innan tävlingen. Jag har ingen aning om vad den kan innehålla, men jag gissar att det kan vara regional mat. I Turkiet där tävlingen var förra året var det aubergine och lamm i korgen.

När tävlingsdeltagarna har fått sina råvaror har de tre timmar på sig att laga maten.

- I sommar har vi bytt meny väldigt ofta, och det tror jag kan vara till min fördel. Annars vet jag inte hur jag skall ladda, men jag känner mig väldigt laddad.

Vad lagar du helst för mat till dig själv?

- Jag gillar enkla saker, ett par kokta rödbetor med salt och smör. Det kan vara det bästa!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om