Lunchgästerna har hittat tillbaka

Lunchpriserna har gått upp och lågkonjunkturen har satt sina spår i folks plånböcker. Men trots det har gotlänningar hittat tillbaka till lunchkrogen.

Gotland2009-09-09 10:00

Lunchpriserna blir allt dyrare. Priset har ökat med två kronor sedan förra året, visar Gastrogates lunchprisindex.  Men trots prisökningen har de gotländska gästerna  hittat tillbaka till krogen- efter en nedgång som faktiskt redan märktes förra hösten:
- Ja, då märkte vi av en drastisk nedgång, berättar Tomas Johansson som är en av delägarna till Hemse Matsal.

Vad tror du det berodde på?
- Folk blev helt enkelt skraja för vad tidningarna basunerade ut och såg inte till realiteten- vad de egentligen hade i plånboken.
Efter årsskiftet märkte Tomas Johansson att situationen hämtade upp sig igen:
-Nu är vi uppe på samma nivå, och faktiskt något bättre än tidigare.

Vad kostar dagens lunch hos er?
- Äter man här kostar den 70 kronor. Och då ingår en salladsbuffé, bröd, smör, kaffe och måltidsdryck.

Strax innan Burgsvik ligger Björklunda pensionat. Pensionaten drivs av Gunnel Nilsson. Björklunda har serverat luncher varje dag hela sommaren, men nu har de dragit ner på verksamheten till enbart onsdagar.

Björklunda satsar på husmanskost och har för dagen kalops och inkokt lax på  menyn. Björklunda märkte, precis som Hemse Matsal redan förra året av lågkonjunkturen:
- Förra sommaren märkte vi att det låg en oro i luften, berättar Lise Nyqvist som arbetar på Björklunda. Men den har hämtat upp sig, och nu  har vi till och med fler lunchgäster än tidigare.

Åttio kronor får man betala för en lunch på Björklunda. Lunchgästen får då ta själv från ett buffébord där det serveras två rätter, en kötträtt och en fiskrätt. Dessutom serveras det alltid en dessert, för dagen äppelkaka.

Vad gillar era gäster mest?
- Hantverkarna som kommer till oss blir ju lyckliga av kalops! Men fisk går också bra, det är något som många inte verkar laga hemma.

Kanjana Viratanagasam driver thaikrogen Kanjana i Visby.
Hon har två anställda, och säger att det inte går att tjäna några stora pengar på en lunchkrog:
- Jag måste sälja ett hundra portioner för att tjäna in pengar till mig och mina två anställda.

Kanjana Viratanagasam tar 78 kronor för en lunch. Då får gästen plocka själv från hennes buffébord, som inkluderar två kötträtter och fyra vegetariska. Dessutom ingår kaffe i priset.

Även Kanjana märkte av en nedgång förra året, men att den hämtade upp sig igen. Efter sommaren har det återigen gått lite trögt:
- Jag tror att det beror på att folk har lite sämre ekonomi  efter sommaren. De är försiktiga och håller  i sina pengar. Men det hämtar nog upp sig snart.

På Strandgatan i Visby ligger Clarion Hotell. I Vinterträdgården serveras det lunch, om än med en lite högre prislapp.

Men gästerna verkar hitta dit ändå.

- Våra luncher kostar 95 kronor. Då ingår sallad, bröd och kaffe. Vi har dessutom en affärslunch med en högre prislapp, säger en anställd på Vinterträdgården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om