Lövstainvigning blev pannkaka

Ett tjugotal personer närvarade när landshövdingen skulle inviga Lövsta lantbruksgymnasiums nyaste lokaler.Och det blev - bokstavligen - pannkaka av alltihop.

Landshövding Marianne Samuelsson invigde Pannkakan.

Landshövding Marianne Samuelsson invigde Pannkakan.

Foto: Christer Nilsson

Gotland2008-09-19 04:00
Kunskaper om lantbruk, spannmål, matproduktion och matens kretslopp är vad man vill lära ut på Lövstas nyaste lärocentrum, "Pannkakan". De nya lokalerna på Lövsta lantbruksgymnasiums område, är indelade i tre delar. Mjölkens, mjölets och äggens.
- Vill man förändra och förbättra världen, så är det barnen man ska börja med, fastslog Gotlands landshövding Marianne Samuelsson, som fick inviga Pannkakan, inhyst i de forna veterinärlokalerna på Lövsta.

Skotsk idé
Idén om Pannkakan kommer från Jämtland, från Åsbygdens naturbruksgymnasium, där bland andra Doris Edholm och Marita Åsberg driver ett liknande centrum där bygdens barn lär sig om djur, natur, lantbruk och spannmål.
- Vi tog idén från Skottland för elva år sedan, berättar Doris Edholm, som liksom Åsberg fanns med på Lövsta i går.

Barnen kommer
För sex år sedan nappade Lövstas rektor Tova Johansson på idén och för en tid sedan stod detta centrum klart.
En hel del skolklasser har redan hunnit besöka anläggningen, som dock officiellt sett invigdes först i går.
- Barnen kommer hit på morgonen, de går igenom ett litet arbetshäfte om djur och om hur det går till när man producerar till exempel mjöl och mjölk. Till lunch blir det ekologiska pannkakor. Och vi går ut och tittar på djuren, klappar en del av dem, och kikar på maskinerna, berättar Tova Johansson om hur besöket för en skolklass i grova drag kan se ut på Pannkakan.
Sex personer kommer att arbeta med de besökande barnen.

Hövdingen vid spisen
När landshövdingen Marianne Samuelsson invigde Pannkakan i går, gjorde hon det genom att - steka en pannkaka.
Förstås.
- Jag är själv uppväxt på landet och känner mig rätt så hemma i var maten kommer ifrån. Men många i dag växer upp långt ifrån lantbruk och natur, så man kommer att få stor nytta av det här centret, sade Samuelsson medan pannkaksdoften spred sig bland de närvarande.
Efter att ha invigt genom att vända pannkakan i pannkakslaggen och sedan provsmakat den platta men väldoftande delikatessen, kunde landshövdingen konstatera:
- Om verksamheten blir som pannkakan smakar, så blir den väldigt bra!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om