Louise "Sveriges Mästerkock"

Domarfavoriten Louise Johansson tog hem segern i "Sveriges Mästerkock". Hennes matlagningsresa har varit nästintill felfri och nu ska hon erövra Sverige med sin första kokbok.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Gotland2011-04-21 04:00

- Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle vinna det här. Men tävlingen har verkligen gett mig en tro på att jag faktiskt kan det här med att laga mat, säger hon.

Det började med en torskrygg. Louise Johansson knockade domarna på sin audition och har sedan dess imponerat på trion Morberg, Mannerström och Aujalay upprepade gånger. Kärleken till klassisk husmanskost räckte också hela vägen. I och med segern kammade Louise Johansson, förutom äran, hem 250 000 kronor och ett kontrakt på en kokbok.


Känsla för mat
- Jag har nog en bra känsla för matlagning, på samma sätt som vissa är duktiga på att måla eller något annat konstnärligt. Men innan programmet tränade jag också en hel del. Mest klassiska rätter, jag ville ha en bra stomme och koll på vad som var i till exempel en boeuf bourguignon.

Hur mycket taktik var inblandat?

- Jag skulle aldrig gå in i en tävling och laga mat som inte är representativ för mig bara för att vinna. Men det är klart att man ibland gjorde något som passade domarna. Dillkött lagade jag och det har både Per Morberg och Leif Mannerström med i sina kokböcker.

Hennes kokbok ska färdigställas i höst och den fokuserar på svensk husmanskost, fast med en twist.

- Det blir modern matlagning med lite bistrokänsla. En blandning av festliga trerätters och enklare rätter, säger hon.

Louise Johansson förhoppning är att i framtiden öppna en delibutik. Hur det än blir kommer maten att spela en stor roll i hennes liv framöver. Det har hon om inte annat lovat Per Morberg.

- Att jag ska ägna mig åt mat har jag verkligen fått svar på under den här tävlingen. Och jag har lovat Per Morberg att fortsätta med matlagningen, så jag får väl hålla mitt ord, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om