"Lördagsrallare" drog ut i spåret
Det var full aktivitet på den gamla banvallen i Dalhem i lördags. Några av föreningen Gotlandstågets medlemmar jobbade som "rallare" och lade ut slipers och räls på den nygamla banvallen.I juni ska den nya järnvägssträckan invigas. Då kommer tåget också att korsa vägen för första gången på nästan 50 år.
Tidigare har "Eken" varit Dalhemstågets ändstation. I den första etappen av utbyggnaden jobbar man sig 320 meter in i skogen på andra sidan vägen. Det är inte någon särskilt lång sträcka, men när den kan börja trafikeras i sommar så kommer Gotlandstågets besökare att få en fylligare järnvägsupplevelse. Här kommer man inte bara att passera över den gamla järnvägsbron, utan också över vägen, som därför måste förses med både varningsljus och bommar.
- Och vid spårets slut bygger vi ett stickspår där ett lok kan stå och vänta. På så sätt slipper vi backa med tåget och då blir det mer "på riktigt". Även om utbyggnaden skulle stanna där, efter 320 meter, så har vi ändå fått en mer komplett järnvägsmiljö, förklarar Anders Svensson som arbetar som projektledare.
Bidrag
Gotlandståget har fått bidrag från flera olika håll för att kunna förlänga spåret. Om man når fram till målet att förbinda Dalhem med Roma så kommer många att kunna dra nytta av satsningen; Gotlandståget själv förstås, men också Roma Kungsgård och Stall Dalhem som ligger i närheten av järnvägen.
- De har många besökare båda två och lyckas vi bygga hela järnvägssträckan så kommer vi att skapa en riktigt häftig attraktion på centrala Gotland. Den skulle kunna utnyttjas till arrangemang av alla möjliga slag, inte minst för kongresshallens besökare, säger Anders Svensson och fortsätter:
- Förut har man nog betraktat oss i Gotlandståget som "farbröder som leker med tåg", men nu visar besöksstatistiken och antalet besökare på vår hemsida att det finns ett stort intresse för vår museijärnväg och nu tar man oss också på allvar. Vi har fått alla projektmedel som vi har sökt.
Mål 2 öarna, Riksantikvarieämbetet och länsstyrelsen är några av dem som har bidragit till projektet. Sedan i augusti har man också haft god hjälp av fem personer från Arbetscentrum som röjt skog och jobbat med banvallen. Men två lördagar i månaden rycker föreningens egna medlemmar in och jobbar som "rallare".
Medlemmar
- Sedan vi började med utbyggnaden har vi haft en god tillströmning av medlemmar. Det verkar som att folk tycker att det är roligt att engagera sig i ett projekt som är under utveckling, säger Anders Svensson.
Torbjörn Andersson, Tony Åberg, Daniel Åhlén och Rasmus Axelsson är några av de som satsar en ledig lördag på att bygga järnväg.
- Alla har sina förtjusningar, det här är vår, förklarar Rasmus. Han är själv en järnvägsentusiast som jobbat som lokförare. Nu studerar han byggnadsvård vid Högskolan på Gotland och på banvallen i Dalhem sammanfaller alla hans intressen. Här handlar det sannerligen om byggnadsvård i praktiken, konstaterar han.
Den gamla järnvägsbron har fått en rejäl upprustning i samband med utbyggnaden. Bron har blästrats och målats och fått nya slipers. En skylt som sitter på en av balkarna berättar att den byggdes av Göteborgs mekaniska verkstad år 1900, men trots bristande underhåll har den klarat sig bra.
- Vi hade en broexpert från Vägverket här som undersökte bron och han kunde konstatera att den hade en del rostskador men den bärande konstruktionen var helt intakt, berättar Anders Svensson.
Räls och uthus
Den 17 juni startar tågtrafiken i Dalhem för säsongen och då räknar Anders Svensson med att järnvägsövergången och de 320 metrarna ny järnväg ska vara färdiga att tas i bruk på denna banvall där passagerartrafiken lades ned år 1953 och där det sista godståget passerade år 1958.
Innan man sätter punkt för den första etappen av järnvägsutbyggnaden ska man också vara färdig med en upprustning av bangård, räls och uthus omkring järnvägstationen vid Tule.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!