Lokalt perspektiv på barnkonventionen

­ Det finns en hög ambition hos den här kommunen. Det är vad man har sagt till mig här i dag. Det är väldigt många kommuner har nu tagit steg för att följa barnkonventionen och av landets 291 kommuner är det bara tre som inte har besvarat den enkät som vi har genomfört.

Gotland2004-10-22 04:00
Det säger barnombudsmannen Lena Nyberg som i går besökte Gotland för att berätta om hur hon tycker att man lokalt ska arbeta för barns- och ungdomars bästa utifrån vad FN:s barnkonvention säger.
Omkring 75 politiker och tjänstemän, i huvudsak chefer kunde under gårdagen i omgångar lyssna till vad barnombudsmannen, BO, hade att säga. Efter förmiddagens dragning, bland annat för kommunledningen, höll hon en presskonferens.
­ Jag har pratat om hur man kan jobba med barns rättigheter ur ett lokalt perspektiv. Nästan alla beslut berör ju barn och ungdom. Ja, det är otroligt mycket som är direkt riktat till dem. Men ibland saknas barnperspektivet när besluten ska tas. Därför kan det vara bra om det finns med barn och ungdomar i planeringen, säger Lena Nyberg.
Framför allt uppehöll hon sig vid skolan och dess arbetsmiljö när hon talade till kommunens ledande politiker och tjänstemän. Just miljön i skolan hör till det vanligaste som barn tar upp. Mobbning, stress, arbetsmiljön i skolan och utanför skolan, vårdnadstvister. Det är de absolut vanligaste ämnena vid barnens kontakter med BO.
­ När det gäller arbetsmiljön i skolan så finns i skolan en miljö som vi vuxna aldrig skulle acceptera. Elevernas arbetsmiljö ser mycket sämre ut än den vi har. Hur få samma attityd till detta som till vår egen vardag? frågar sig Lena Nyberg.
Som exempel på den dåliga arbetsmiljön i skolan tar hon bland annat upp skollunchen som oftast får intas i en väldigt slamrig och bullrig miljö och att elever måste använda begagnade nedkladdade skolböcker.
Vårdnadstvister, barnaga och den ökande psykiska ohälsan hos barn och ungdomar var andra ämnen som Lena Nyberg tog upp, liksom rättigheten att inte bli diskriminerad mot vuxna eller andra barn.
<span class=MR>Stora ambitioner</span>
­ Ändå kan barn med funktionshinder inte alltid vara med i skolan eller delta i olika fritidsaktiviteter, säger Lena Nyberg.
Från kommunledningen fick BO veta att man har stora ambitioner när det gäller att låta barn och ungdomar påverka planering. Det finns ett barn- och ungdomsprogram framtaget. sedan 2001 har det arbetats för ökad inflytande för ungdomar. Det finns ungdomsprojekt för ökat inflytande och på kommunens hemsida finns hela FN:s barnkonvention utlagd. Det är några exempel på vad som finns.
­ Vi har sedan länge ett ungdoms- och barnperspektiv i budgetarbetet. "Bussiga kortet" är en sådan sak. Vi fortsätter också att flytta fram positionerna. Men vi inser efter i dag att vi har mycket kvar när det gäller att få politiker och tjänstemän att ha ett barnperspektiv, säger kommunalrådet Björn Jansson (s).
­ Lättast är det med kultur- och fritidsförvaltningen och med skolan. Men det finns andra förvaltningar som kan behöva ha det också, anser Björn Jansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om