"LO jagar oss via medierna"
LO-distriktet tackar nej till Kneippbyn. Anläggningen är för dyr och agerar omoraliskt mot de anställda, säger facket.- LO jagar oss via medierna. De pratar aldrig med oss, säger Ewa Werkelin, Kneippbyns chef.
Arrangemanget har blivit för dyrt, eftersom Kneippbyn kraftigt höjt hyran. Ett annat skäl är att facket anser att Kneippbyns sätt att anlita utländsk arbetskraft är omoraliskt.
Det tredje skälet handlar om de samtal som LO-distriktet får från sommarjobbande ungdomar, som klagar på anställningsavtalen hos Kneippbyn och andra arbetsgivare.
- Vi får ett tiotal samtal varje sommar från missnnöjda ungdomar, säger ombudsman Tommy Gardell, och vad gäller Kneippbyn så finns det klausuler i deras anställningsavtal att ungdomarna får gå hem utan lön om det regnar.
Har redan ersättare
Gardell säger också att han tycker det är helt fel att ungdomarna själva ska betala för sina arbetskläder.
Ewa Werkelin, ansvarig för Kneippby-anläggningen tycker det är synd att LO-distriktet bryter avtalet. Hyran har höjts 22 000 kronor efter att ha stått stilla 2001-03, säger hon.
- Men vi har redan en ersättare den dagen i augusti.
Förstår inte kritiken
Hon förstår inte kritiken mot den utländska arbetskraften. De polacker som nu arbetar med att öppna anläggningen har löner över avtalet.
- De tjänar 17 500 kronor i månaden plus semesterersättning.
Vad gäller sommarjobbande ungdomar säger Ewa Werkelin att det inte finns några "regn-avtal".
- Om det regnar får de andra sysselsättningar. Den där klausulen som fanns tidigare tog vi bort sedan facket påpekat det.
Subventionerat
Hon säger också att ungdomarna får betala sina arbetskläder, men att priset är starkt subventionerat.
- De betalar 250 kronor för två pikétröjor, en tjock tröja samt ett par shorts.
Ewa Werkelin säger att hon gärna vill veta om det är så att hon gör något fel. Men då måste facket tala med henne.
- LO jagar oss, men bara via medierna. De talar aldrig direkt med oss. Vi har hört om de där samtalen de fått, men de har inte pratat med oss om dem.
Förra året jobbade 217 ungdomar på Kneippbyn under sommaren. Men i år blir det nog något färre.
- Eftersom vi är så påpassade har vi i år infört 14-dagarsscheman, vi måste kunna vara flexibla utan att misstänkliggöras, säger Ewa Werkelin.
LO-facket skickar över de klagomål de får till Hotell- och Restaurangfacket för vidare åtgärd. Men Gotlands Tidningar går bet på att få kontakt med facket på ön. Vi hänvisas till Malmö men där finns ingen ansvarig tillgänglig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!