Sammanträdet började klockan 13.
Ordförande Björn Jansson förklarar mötet öppnat och därefter upprop.
Fullmäktiges första punkt handlar om förslaget till detaljplan för Ire 1:188 i Hangvar. Daniel Bergvall (MP) vill att det görs en justering i planen och att de nya bostäderna som ska byggas där byggs längre ifrån klintkanten.
- Vi har inte följt planprogrammet att skydda klintkanterna, säger han. Miljöpartiet vill att planen ska justeras.
Men Bo Björkman vill att planen ska antas. Byggnadsnämnden har tidigare antagit en detaljplan för området.
Bo Björkman (S) - Det är bara att respektera att vi har olika uppfattningar. Jag tycker att vi yrkar bifall till regionstyrelsens förslag.
Därefter begärs votering om detaljplanen för Ire: 64 ja-röster mot sju nej blir att man följer regionstyrelsens förslag och att planen för de nya tomterna godkänns.
Därefter om den nya bostadsförsörjningsplanen. Planen redovisar Region Gotlands planer och ambitioner för de kommande årens bostadspolitik och ska vara ett underlag för samhällsplaneringen.
Flera ledamöter tycker att den är för centrerad till Visby. Många ville ha ordet i den långa diskussionen om den nya planen:
Lars Thomsson (C) är kritisk:- Det känns som en väldigt tunn handling och är för Visbycentrerad. Jag saknar mycket av det jag hoppats på i planen, men nu är den som den är.
Mats-Ola Rödén (FP)- Planen är en papperstiger, den gör inte mycket och lovar inte mycket. Men vi måste bli bättre på att tala om vad vi vill och arbeta närmare byggherrar. Vi klagar ibland på Gotlandshem, men till saken är att de begärt planer på flera ställen utan att få dem.
Ola Lindvall (C): - Jag hade gärna sett ett starkare landsbygdsperspektiv i den här. Rimligt avstånd till affärer och service, men vad innebär det? Dessutom har vi gått alldeles för långsamt angående trygghetsboende.
Bo Björkman (S) näste talare: - Detta är ingen produkt som specifikt byggnadsnämnden lämnar ifrån sig. Regeringen är generös att lämna bidrag för att satsa på arbetslöshet- men när det gäller bostäder är inte regeringen beredd att satsa en enda krona.
Bo Björkman nämner till exempel lägenheterna på Galgberget och fortsätter:
- Man försöker med det här dolkumentet mejsla fram vad som ska hända. Det ska vara ett levande dokument och vi vill samtidigt skynda på några planområden. Jag lämnar bifall till regionsstyrelsens förslag.
Eva Nypelius (C): - Ja du Bosse. Det var bra att du kom upp och drog lite om planen. Något vi är helt överens om krav på förbättrade energiprestanda, men inte om investeringsstöd till byggande av bostäder. Det man generellt ska lobba för är investeringsstöd.
Gustaf Hoffstedt (M): Jag tror att en sån här plan kan påverka byggandet positivt, men den här planen är mest "fluff" och intet förpliktigande fraser. Jag har tre förslag: Ett: Gotlandshem borde avyttra en del av sitt bestånd tex i innerstan. Använd pengarna till nya hyresrätter
Två: Jag tror att regionen ska ge upp det här med särkrav. Vi bör avstå ifrån särkrav och följa det statliga reglementet. Det försvårar och försenar. Det blir så dyrt, vi borde ha modet att avstå.
Tre: Om attraktiva boenden- vi ska vara glada över att ha flera olika bostäder. Våga ta spjärn och erbjud attraktiva boenden.
Bodil Rosengren (V): - För mig är hela begreppet "attraktivt boende" löjligt. Alla bostäder ska väl vara attraktiva? I den här planen pratar vi om bostäder till alla, det är den här planens styrka.
Regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S): - Det var väl inte så förvånande en del av reaktionerna. Men det kan inte vara så tunt som en del vill göra sken av.
- Jag vill betona att det handlar om byggandet på hela ön inte bundet till bara Visby. När det gäller byggandet av hyresrätter utanför Visby måste vi tro på den marknad som finns och stimulera den. Till exempel försäljningen av fastigheten i Burgsvik som skapade något av det huset. Jag tror på det småskaliga ute på landsbygden. Men det går såklart att vara än mer offensiv.
Flera ledamöter tycker till om särkrav i bostadsbyggande där de politiska blocken inte är överens.
- Det blir dyrare med krav som ställs på bostadsbyggande. Vi måste bygga till rimliga hyror säger Anna Hrdlicka (M).
Partikamraten Gustaf Hoffstedt håller med.
- Vi gör miljön en björntjänst om 290 kommuner främjar klimatsmart byggande. Den frågan hör hemma hos riksdagen och regeringen. Marknaden är i behov av en standardisering. Särkrav försvårar, fördyrar och försenar byggande.
Eva Nypelius (C): - Jag önskar att fler hade läst på. När vi diskuterar de här frågorna vore det bra om vi satte oss in i vad det handlar om. Det handlar om kommuner som har tydliga höga miljöambitioner. Problemet är att vi har för lågt satta energikrav nu. Hade inte kommunerna gjort det här hade vi inte legat så långt framme vad det gäller bostadsbyggande.
Därefter antas bostadsförsörjningsplanen, efter vissa justeringar.
Dyrare att gå till tandläkaren:
Det blir en ändring av tandvårdstaxan: Hälso- och sjukvårdsnämnden har föreslagit att taxan ska ändras för att stämma överens med de statligt beslutade referenspriserna. Målsättningen har varit att Folktandvården ska ligga i nivå med referensprislistan.
Fullmäktige bifaller regionstyrelsens förslag utan diskussioner och klubbade därefter förslaget till dyrare taxor.
Om en höjning av taxa för vatten och avlopp:
- Här står jag och bejakar en taxehöjning, säger Mats-Ola Rödén (FP). Det finns förelägganden och till och med polisanmälningar kring vissa anläggningar. Det här blir en möjlighet att göra något åt det hela. Men de här pengarna skulle göra mer nytta om tekniska nämnden kunde vara mer kostnadsseffektiv. Dagens beställare och utförare är en liten enhet. I övrigt tillstyrker jag regionstyrelsens förslag.
Matias Swartling (MP):
- Det viktiga är att ta in intäkter, Vi beöver investera och höja taxan. Med de pengar vi får har vi fått en del. Jag tillstyrker regionstyrelsens förslag.
Angående tilläggsanslag för vatten- och avlopp. Mats-Ola Rödén (FP) yrkar för ytterligare en miljon kronor för projektering av Klintehamns avloppsreningsverk. Har ni startat projekteringen av Klinte, undrar han och ställer frågan direkt till Tommy Gardell (S) tekniska nämnden.
Tommy Gardell: (S).
- Det här är bara partipolitik. Vi är helt överens om Klinte och vi ska skynda på så mycket det bara går. Arbetet med Klinte har pågått en bra tid så processen har självklart börjat.
Björn Jansson klubbar därefter regionsstyrelsens förslag.
Nu kaffepaus!
15.30: Församlingen återsamlas efter kaffepausen och återupptar förhandlingarna.
Jenny Larsson vd för Geab redogör för företagets framtid.
Hon berättar om Geabs verksamhet och vad som pågår inom energibranschen, men ägnar mycket fokus på avbrott och leveranser.
- Tillgänglighetsfrågan är aktuell med tanke på det stora strömavbrottet förra veckan.
Men Geab ligger bättre till i år angående strömavbrott än förra året, berättar Jenny Larsson.
- Vi ligger betydligt lägre i år än förra året, då låg vi på 160 minuter per kund och år. Nu ligger vi på 140 minuter per kund och år. Men vi har ett antal linjer med många avbrott, framför allt på Östergarnslandet. Det tar vi på stort allvar, vi kommer bland annat åka ut och ha bygdegårdsmöten där.
Hon fortsätter angående kommentarer på helagotland.se vid förra veckans avbrott.
- Vindkraftproduktion kan man inte köra mot ett dött nät. Det handlar om en balans i nätet.
Geab ska ta ett ökat miljöansvar, säger Jenny Larsson:- Solel är också produktion och behöver kombineras med vindkraften och möjliggör förnyelsebar energi på Gotland.
Till sist några ord om elbilar: - Vi behöver kombinera el och biogas för ett hållbart transportsystem på Gotland men det finns inte tillräckligt med laddstolpar. Vi tror och vill satsa på elbilar på Gotland och sätta upp laddningsstolpar för att markera en start för att få bort moment 22-situationen som är nu, säger Jenny Larsson.
Helagotland lämnar nu regionfullmäktiges sammanträde.