Liten risk att få blodpropp

Risken att få blodpropp när man äter p-piller är mycket liten, men den finns.Det är viktigt att flickor som funderar över p-piller, frågar runt i släkten om någon haft blodpropp.Det säger Bengt Hägg, gynekolog vid lasarettet i Visby.

Gotland2008-02-21 04:00
I går berättade GT om 17-åriga Emelie Westfält i Visby. Hon drabbades av blodpropp, som blockerade båda lungorna, och hade så när mist livet. Efter en månad i hjärt- och lungmaskin och respirator samt efter åtta operationer är hon åter hemma och bygger upp sitt liv på nytt.
Emelie och hennes familj är övertygade om att blodproppen var en följd av att hon börjat äta p-piller. De har anmält den läkare, som slog fast att Emelie hade en stukad fot och inte gick vidare med ytterligare undersökningar, så att blodproppen kanske hade upptäckts.

Ärftlighet i släkten
Hur ser riskbilden ut vad gäller p-piller och blodpropp? Frågan går till gynekolog Bengt Hägg. Han kommenterar inte fallet med Emelie utan svarar på frågorna rent principiellt.
-Sambandet mellan p-piller och blodpropp finns, men är litet. 1-2 kvinnor av 10 000 som äter p-piller, drabbas.
Han säger att alla läkare har skyldighet att kontrollera om det finns en ärftlighet i släkten hos patienter som vill ha p-piller. Patienterna får fylla i ett frågeformulär. En annan risk är övervikt.
-Patienter i sådana riskgrupper har läkare skyldighet att utreda. Det kan till exempel handla om att ta olika sorters blodprov, bland annat ett som kallas ATC-resistens. Sådana kan visa om det föreligger risk för blodpropp, säger han.
Vad gör en ung kvinna, som hamnat i en riskgrupp?
-Antingen använder hon ett annat preventivmedel eller tar prover för att se om hon löper någon risk för blodpropp.

Kräv ultraljud
Emelie Wästfelt ville i gårdagens artikel uppmana andra unga kvinnor att stå på sig och kräva ultraljud om de misstänker att de drabbats av blodpropp.
Bengt Hägg bekräftar att ultraljud, röntgen, kan ge besked om det finns en blodpropp i ett svullet ben eller arm till exempel.
-Alla kvinnor i fertil ålder som blir sjuka ska tillfrågas om de äter p-piller.
Han tillägger att kvinnor som till exempel bryter benet och tvingas ha gipsförband definitivt ska tala om att de äter p-piller. Då får de skyddande medicin.

Sex veckors utfasningstid
-Det finns alltid en ökad risk för blodpropp när till exempel ett ben tvingas till stillhet. Men att tvärsluta äta p-piller då hjälper tyvärr inte, utfasningstiden ligger på sex veckor.
Bengt Hägg säger att dagens p-piller håller så låga hormonhalter som möjligt, betydligt lägre än de första pillren som kom på 60-talet. Orsaken är just att minimera risken för blodpropp.
Vad säger du till unga kvinnor i dag som funderar på p-piller?
-Risken att få blodpropp är otroligt liten, men det går inte att bortse från. Men en oönskad graviditet kan också vara en katastrof. De flesta som äter p-piller mår bra.

Fråga runt
Och han säger att det naturligtvis är utmärkt om kvinnorna frågar runt i släkten för att höra om där finns några som tidigare drabbats av blodpropp.
-De bör också ta reda på om någon under 60 år fått hjärtinfarkt, säger Bengt Hägg.
För att få perspektiv på frågan säger han att gravida kvinnor löper en tio gånger större risk att få blodpropp än en kvinna som äter p-piller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om