Liten besparing ger stora problem

Skolvägen Vibble-Västerhejde är inte säker. Det menar flera föräldrar som, efter dubbla nej, nu vänder sig till barn- och utbildningsnämndens ordförande för att få till en stödbuss vintertid.

Gotland2004-12-07 06:00
I våras fick Västerhejde skola en ny skolskjutsentreprenör, med mindre bussar men med säkerhetsbälten. År 1-3 skulle få skolskjuts, men inte det femtiotal barn i år 4-6 som tidigare haft skolskjuts trots att de bor inom tre kilometer, gränsen för lagstadgad rätt till skolskjuts. Nu skulle de gå, cykla eller åka linjebuss.
Protesterande föräldrar menade att skolledningens motivering ?ökad säkerhet? inte höll.
? Säkerhet för vem? Mindre än hälften av barnen får åka säkert. Flera av de äldre har redan cyklat omkull och slagit sig, säger Christel Andersson, en av de föräldrar som drivit frågan vidare.
De har påpekat att linjebussens eftermiddagsturer inte passar, att barn inte klassas som trafikmogna förrän de är 12 år och att gång- och cykelbanan inte är upplyst och ibland inte plogats innan barnen slutar. Kunde man få en stödbuss vintertid? undrade föräldrarna och beräknade att det skulle kosta skolan 5 000 kronor/läsår.
Nej, sade rektor Stig Nilsson och biträdande rektor Ingmar Andersson. ??Vi bedömer att skolvägen mellan Vibble och Västerhejde är mycket trafiksäker.? skrev de. Vägverkets planeringsansvarige Sven Ahlström håller med, men bara delvis.
? Gång- och cykelbanan är bra, men ingenting kan göras 100-procentigt säkert. Den ligger nära vägen och kör man av med bil kan man lätt hamna där.
Många föräldrar skjutsar nu sina barn, vilket skapar trafikkaos vid skolan. Det är inte bra, menar Ahlström, men påpekar att skolförvaltningen avgör skolskjutsfrågorna.
? Vägverket kan bara välkomna en diskussion ur ett trafiksäkerhetsperspektiv.
Vidare svarar rektorerna att det är 1 200 meter Vibble-Västerhejde, att barnen slutar 14.50 och kan åka med Swebus 15.15.
? Det är faktafel. Enligt MapSource är det 1 690 meter och barnen slutar 14.20. De får vänta närmare 50 minuter på buss 31. Vi frågade om de kunde få vänta i ett klassrum och kunna läsa läxor under tiden. Skolan sade ja, men ställer inte någon vuxen till förfogande. Då stupar det. Med så många barn skulle det bli för stökigt och en alldeles för hög ljudnivå, säger Lena Strandberg.
Enligt Christel Andersson har rektorerna föreslagit dem att skriva in sina barn vid fritids, för då får de rätt till skolskjuts. Turerna har varit många fler och även gått via barn- och utbildningsförvaltningens chef Lars Danielson. Svaret där blev koncist; rektorerna hade gjort rätt.
Det verkar ha gått prestige i frågan, tycker mammorna. Argumenten för stödbuss är så många och besparingen så liten. Skolan borde kunna säga ja, anser de. I måndags anlände deras fråga till barn- och utbildningsnämndens ordförande Brittis Benzler, v, Eva Nypelius, c och Lena Celion, m. Blir det nej även där så är nästa steg skolminister Ibrahim Baylan, säger mammorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om