Låg kunskap om EU-listan bland krögare

Krögarna tar allergier på stort allvar, men få känner till EU-listan över allergener. ”Att någon skulle få en reaktion är det värsta som kan hända”, säger Viktor Seidegård.

Viktor Seidegård berättar att det blir enklare att hålla koll på allergierna när man har en liten meny.

Viktor Seidegård berättar att det blir enklare att hålla koll på allergierna när man har en liten meny.

Foto: Gustav Ohlén

Gotland2023-07-09 06:45

EU tog 2011 fram en lista över de 14 vanligaste allergenerna i livsmedel. Det innebär att företag måste ange om färdigförpackade livsmedel innehåller någon av de vanligaste allergenerna. Konsumenten har också rätt att veta om icke-paketerade livsmedel innehåller någon av allergenerna, till exempel om man går på restaurang. 

Helagotland besöker tre krögare i Visby. Alla säger att de kan anpassa mat till allergiker, men inte lika många har kännedom om EU-listan. 

– Vi har en ganska liten meny, men vi kan lösa både gluten- och laktosfritt om det behövs. Vår personal ska ha koll på allergenerna, sen kan också köket improvisera om det behövs. Att någon skulle få en reaktion är det värsta som kan hända, säger Viktor Seidegård, restaurangchef på Strandhäxan. 

undefined
Viktor Seidegård berättar att det blir enklare att hålla koll på allergierna när man har en liten meny.

Johanna Blomberg, restaurangchef på Bolaget, är van vid att få frågor om vad maten innehåller.

– Det är många frågor om framförallt gluten och laktos. Det är personalen som har koll på allergierna. Jag har aldrig hört talats om listan, men om någon frågar om till exempel nötallergi ska vi lösa det såklart. Det har faktiskt aldrig hänt mig att någon har fått en allergisk reaktion.

undefined
Johanna Blomberg tycker att kommunikationen med köket är viktig för att allt blir rätt.

Jorge Aragon äger restaurang Tocar Madera, är den enda av de intervjuade krögarna som känner till EU-listan. 

– Vi skriver ut ingredienserna på menyn så att alla ska veta vad de äter, man kan också fråga personalen eller mig. Listan har jag alltid redo, den ligger i köket så alla kan se den. Jag kan garantera att den följs.

undefined
Jorge Aragon har själv varit kock i tio år. Han lägger mycket energi på att hålla gästerna informerade om vad maten innehåller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!