EU tog 2011 fram en lista över de 14 vanligaste allergenerna i livsmedel. Det innebär att företag måste ange om färdigförpackade livsmedel innehåller någon av de vanligaste allergenerna. Konsumenten har också rätt att veta om icke-paketerade livsmedel innehåller någon av allergenerna, till exempel om man går på restaurang.
Helagotland besöker tre krögare i Visby. Alla säger att de kan anpassa mat till allergiker, men inte lika många har kännedom om EU-listan.
– Vi har en ganska liten meny, men vi kan lösa både gluten- och laktosfritt om det behövs. Vår personal ska ha koll på allergenerna, sen kan också köket improvisera om det behövs. Att någon skulle få en reaktion är det värsta som kan hända, säger Viktor Seidegård, restaurangchef på Strandhäxan.
Johanna Blomberg, restaurangchef på Bolaget, är van vid att få frågor om vad maten innehåller.
– Det är många frågor om framförallt gluten och laktos. Det är personalen som har koll på allergierna. Jag har aldrig hört talats om listan, men om någon frågar om till exempel nötallergi ska vi lösa det såklart. Det har faktiskt aldrig hänt mig att någon har fått en allergisk reaktion.
Jorge Aragon äger restaurang Tocar Madera, är den enda av de intervjuade krögarna som känner till EU-listan.
– Vi skriver ut ingredienserna på menyn så att alla ska veta vad de äter, man kan också fråga personalen eller mig. Listan har jag alltid redo, den ligger i köket så alla kan se den. Jag kan garantera att den följs.