Julen ligger runt hörnet och snart börjar många av öns restauranger duka upp till julbord för gotlänningarna. Beroende på vilket julbord man väljer, kan dock priset skilja sig markant.
I år kan du få julmaten serverad som billigast på Wisby Strand och Joda bar och kök. Priset för julbordet på de två restaurangerna skiljer sig beroende på vilken dag och tid du väljer att boka, men som billigast kostar det 395 kronor per person.
– Vi vill behålla det familjära och folkliga och kör ett traditionellt julbord, med många saker att välja på. Vi vill att folk ska ha råd så det är därför vi lagt oss på det pris vi gjort, säger Wenche Solberg på Joda.
I toppen av det övre prisskiktet hittar vi Bonden och bönorna i Slite. De dukar upp för julbord under sista helgen i november, och priset man får betala är 995 kronor per person.
– Det är en högre prislapp för att vi gör allting från grunden och i stort sett använder vi oss av endast lokala råvaror. Vi väljer också att enbart köra en helg för att jobba hållbart och minska svinnet. Det är lättare att räkna på hur mycket som behöver lagas om man bara kör en helg, säger Stephanie Henning på Bonden och bönorna.
Att prislappen är hög verkar inte ha påverkat bokningsläget.
– Det är i princip fullbokat. Det vi kommer erbjuda är att vi tar de klassiska rätterna på ett julbord och så efterliknar vi dem, men med lite twister, säger Stephanie Henning.
Majoriteten av restaurangerna serverar julbord från slutet av november fram till dagarna innan julafton. Vill man dock avnjuta ett färdigserverat julbord på självaste dopparedagen, så kan man ta sig ut till Ekegården i Eke.
– Det sticker ut att vi har öppet på julafton och vi har fått in väldigt många bokningar. Vi ser att det är många som vill komma och fira jul med oss. Vi körde förra året också och det var väldigt lyckat, säger Therese Appelqvist på Ekegården.
Hon tycker det känns bra att kunna erbjuda en gemenskap till de som kanske inte har någon att fira jul med.
– Jag tänker att det finns många som kanske är själva i sina hushåll eller som kanske bara vill fira en alternativ jul med annat folk. Det är fint att vi kan ha öppet på julafton, säger Therese Appelqvist.
Flera av restaurangerna erbjuder även en jultallrik, för att kunna ta med sig och avnjuta hemma.