Linnéåret firas in med vårdkasar på Gotland

Ett år har gått sedan vårdkasarna tändes runt om på Gotland.
3 000 gotlänningar samlades på ett 40-tal platser för att gjuta nytt liv i det gamla signalsystemet. I år blir det ingen större gemensam tändning av vårdkasar, men nästa år ska Linné-året på Gotland firas in med en stor vårdkase-tändning.

Gotland2006-02-25 06:00
Det var Claes Göran Appelquist som kläckte idén om att vikingaåret skulle firas in genom att man tände vårdkasar runt hela ön i vintermörkret. Genom Gotlands Hembygdsförbund knöts sedan kontakt med alla de människor som kunde hjälpa till i förberedelserna.
Och för ett år sedan - den 25 februari 2005 - var det dags. Kronprinsessan Victoria satte fyr på vårdkasen vid Grogarnsberget och sedan tändes ett 40-tal kasar runt om på ön.
Förberedelserna inför vårdkasetändningen bestod inte bara i att skaffa virke, bygga och tända kasen. Den 25 februari hade också föregåtts av en hel del efterforskningar.
Claes Göran Appelquists eget intresse för vårdkasar tändes när han hittade namnet Kasaklint som en benämning på den utsiktsklint som ligger ovanför Ireviken. Ortsnamnsforskningen kunde ge honom besked om att namnet betydde "vårdkaseklint".
- Varje valborg då vi eldat vårt majbål nere vid stranden har jag blickat upp mot klippan och tänkt att det skulle vara mäktigt att få se vårdkasen brinna där uppe någon gång, berättar Claes Göran Appelquist.

Ortnamnsforskning
Sedan det blivit bestämt att Vingingaåret skulle invigas med vårdkasetändning runt om på hela ön började Claes Göran Appelquist fördjupa sig i ämnet. En släkting till honom, Nils Wilhelm Söderberg, hade skrivit en artikel och vårdkasarna i boken "Gotländskt arkiv" från 1947 och genom att gå tillbaka till Sture Engquists och Ingmar Olssons ortnamnsforskning kunde Claes Göran till slut räkna ihop närmare 80 säkra vårdkaseplatser runt den gotländska kusten och på höjderna i inlandet.
I en lång rad föredrag förmedlade Claes Göran Appelquist förra hösten sin kunskap om gotländska vårdkaseplatser och vårdkasarnas historiska signalfunktion och när det blev dags att bygga egna vårdkasar runt om i socknarna var det många som ställde upp.
Morgonen efter den stora vårdkasetändningen låg kasarna i aska, men det kommer att bli en fortsättning. Redan nästa lördag, den fjärde mars, är det möjligt att några enstaka vårdkasar kommer att tändas. Några hembygdsföreningar har varit intresserade av att fortsätta det vårdkasearbete som man påbörjade i fjol och Hembygdsförbundets ordförande Björn Håkansson har uppmanat dem att samordna tändningen till just den kvällen.
Och nästa år är det tänkt att Linnéåret på Gotland ska invigas med en stor vårdkasetändning, likt den som invigde Vikingaåret i fjol.
- Linné besökte ju inte alla socknar under sin gotländska resa, men vi tänker oss att tändningen av vårdkasarna i princip ska hålla sig till Linnés resväg, berättar Björn Håkansson.
Efter det första försöket i fjol har man lärt sig en hel del:
- Många vårdkasar rasade snabbt ihop, de blev instabila. Nu vet vi att man behöver ha någonting stadigt i mitten av kasen för att de ska hålla länge, säger Björn Håkansson.

Sprida kunskap
Han tror inte att det kommer att bli svårt att få folk ute i socknarna att ställa upp än en gång. De som byggde vårdkasarna då tyckte att det var roligt.
Och Claes Göran Appelquist kommer att gå vidare med att sprida kunskap om vårdkasarna. Han äger Ire kvarn där man arrangerar utställningar under somrarna och i sommar kommer man under en period att visa en utställning som i ord och bilder berättar om vårdkasar, hur de byggdes och vilken funktion de hade förr.
Efter fjolårets vårdkase-arbete är marken beredd för fler vårdkasetändningar på Gotland, konsatterar Claes Göran Appelquist. Det finns arbetslag ute i socknarna som vet hur kasar ska byggas. Man kan få fram det virke som krävs utan att det kostar pengar. För framtiden hoppas han att de vårdkaseplatser som fick nytt liv i fjol ska röjas upp och märkas ut som permanenta besöksmål. Och kanske kan man tillsammans med markägarna undersöka om det är möjligt att återställa dessa platser till de utsiktsplatser som de alla en gång var.
- Gör vi detta har Gotland begåvats ett antal nya fantastiskt vackra besöksplatser, säger Claes Göran Appelquist och fortsätter:
- Det heller inte fel att man har som praxis att vårdkasen alltid är rest. Detta finns på ett flertal platser på fastlandet. Det är inte en slump att man ritade in vårdkasen på de äldsta gotländska kartorna.
- Vårdkasen stod där och vaktade sin bygd och så bör den göra även idag !
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om