Lindskog om de nya uppgifterna

Nya brottsmisstankar kan riktas mot personer som nu blandats in i Gneab-affären.

Från vänster LRF:S ordförande Anna Törnfeldt (som inte har något med Gneab-affären att göra), Åke Svensson och Per Lindskog.

Från vänster LRF:S ordförande Anna Törnfeldt (som inte har något med Gneab-affären att göra), Åke Svensson och Per Lindskog.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2015-02-05 10:45

Per Lindskog, tf regiondirektör, och Elisabeth Borg, HR-direktör, kan komma att anmälas för osant intygande, skriver GA. Anledningen är att varken han eller Elisabeth Borg var närvarande när Åke Svensson skrev under fullmakten och till slut genomdrev försäljningen av Gneab:s fastighet Hantverket 1.

Ändå har de skrivit under att de bevittnat namnteckningen.

Roger Björkander, kriminalinspektör vid polisen, säger till GA att ingen av de inblandade kan ha haft en aning om vem som skrivit under fullmakten.

– Det här skulle kunna klassas som osant intygande. De har ju ingen aning om det är Åke Svensson eller Kalle Anka som skrivit under!, säger Roger Björkander till GA.

Per Lindskog säger att han skulle ha agerat likadant i andra sammanhang.

– Jag har inte bevittnat en fullmakt, utan jag har bevittnat en namnteckning. Det är som när en granne kommer in och till exempel har gjort ett äktenskapsförord och vill ha sina namnteckningar bevittnade, säger Per Lindskog.

Men hur visste du att det var Åke Svenssons namnteckning?

– Jag känner igen Åke Svenssons namnteckning. De letade efter några som var i korridoren och då blev det jag och Elisabeth Borg, säger Per Lindskog.

Han säger dock att han inte riktigt kommer ihåg hur allt gick till.

– Åke kom förbi och frågade om vi kunde bevittna namnteckningarna. Då vill man vara serviceinriktad och det skulle vara väldigt konstigt att säga nej till det, säger Per Lindskog.

Hur känns det om en brottsmisstanke skulle riktas mot er?

– Någonstans finns det en gräns hur mycket man vill jaga personer. Men jag skulle ha gjort exakt likadant som privatperson.

Osant intygande

I brottsbalkens femtonde kapitel står det: Den som i ett intyg eller en annan urkund lämnar osann uppgift om vem han eller hon är eller om annat än egna angelägenheter eller för skens skull upprättar en urkund rörande rättshandling döms, om åtgärden innebär fara i bevishänseende för osant intygande till böter eller fängelse i högst sex månader.

Är brottet med hänsyn till av det innefattar missbruk av tjänsteställning eller annars att anse som grovt, döms till fängelse i högst två år.

Källa: Brottsbalken/GA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om