Levidebönder kräver 156 000 kr i ersättning för 12 ton beslag- tagen hampa som möglade

156 000 kronor i ersättning för 39 rundbalar hampa eller totalt 11 700 kg.
Det kräver de båda Gotlandsbönder som fick sin industrihampa beslagtagen av polisen och misstänktes för grovt narkotikabrott.
Gotlands tingsrätt hävde dock beslaget och hampan återlämnades. Men då var den möglig och omöjlig att sälja eller arbeta med efter att ha förvarats i ett av försvarets ammuntionsförråd.
Gotlandspolisen avstyrker och menar att det inte går att avgöra när hampan möglade. Dessutom hävdar man att den inte representerar något värde.
Rikspolisstyrelsen får nu avgöra ersättningstvisten.

Gotland2003-11-14 04:00
I en skrivelse i augusti i år yrkade Gotlands industrihampa, Benny Nilsson och Dan Malmros, Levide, ersättning för de 39 rundbalar industrihampa som i oktober 2001 skördades på ett skifte i Mästermyr och låg kvar på åkern till de togs i beslag av polisen i december.
Den grundläggande frågan i detta och några andra odlingsfall, bland annat ett i Klintehamn där polisen skördade åkern, var om det svenska förbudet för odling av industrihampa (cannabis sativa) stred mot EU-rätten. EU-domstolens utslag i januari i år stödde odlarnas linje; det svenska förbudet stred mot EU-rätten.
Gotlands tingsrätt lämnade sedermera åklagarens yrkande om förverkande av den beslagtagna hampan utan bifall och beslaget hävdes.
Balarna hade lagrats inomhus i ett rum som saknade ventilation vilket fick till följd att samtliga balar drabbades av mögelsporer varför hampan inte går att använda för avsett ändamål, hävdade odlarna.
Risken för mögelangrepp påtalade de också flera gånger under lagringstiden.
Därför krävde de i en faktura i augusti i år ersättning med 3 200 kronor per rundbal à 300 kg eller totalt 124 800 kronor. Till vilket kommer moms à 31 200 kr varför totalsumman blir 156 000 kr.
Eftersom odlarna misstänkte att balarna hade möglat under lagringen hade de begärt att en representant för Hushållningssällskapet skulle vara med vid återlämnandet för att göra en opartisk bedömning.
I sitt intyg konstaterar växtodlingsrådgivaren Göran Qviberg att hampan hade lagrats i ett gammalt militärt ammunitionsförråd som var i det närmaste hermetiskt tillslutet men försett med luftavfuktare.
­ Trots detta kunde vi konstatera att det fanns mögel i balarna. Att balarna hade möglat kan ha olika orsaker men det troligaste är att balarna har lagrats in för snabbt och i ett lager som inte har tillåtit snabbt luftombyte.
<span class=MR>Hampan värdelös</span>
Priset på hampan har beräknats utifrån en tänkt avsättning till fiberberedning. Någon sådan industri finns dock inte i Sverige, konstaterar Roger Björkander i polisens utredning kring ersättningsfrågan. Odlarnas avsikt var att försöka pressa olja ur fröna och att resterande skulle proveldas som bränsle vid värmekraftverket i Visby.
I sitt yttrande till Rikspolisstyrelsen den 30 oktober avstyrker därför polisöverintendent Thommy Anderberg vid polismyndigheten Gotland att någon ersättning skall utgå till odlarna.
­ När möglet kan ha bildats går inte att avgöra. Det förefaller däremot sannolikt att möglet inte har utvecklats i ammunitionsförrådet eftersom luftavfuktaren håller nere fuktighetshalten till 45-55 procent, framhåller Thommy Anderberg.
Han påpekar också att Hushållningssällskapets växtodlingsrådgivare anser att möglet kan ha olika orsaker.
­ Vidare anser polismyndigheten att det inte går att fastställa ett värde på hampan. Någon industri för fibertillverkning finns inte i Sverige och hampan var tänkt för oljeutpressning och proveldning som bränsle. Polismyndigheten anser därför att hampan inte representerar något värde.
Det blir nu Rikspolisstyrelsen som får besluta i ersättningsfrågan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om