Lennart - en del av kretsloppet

I Gammelgarn grönskar Lennart Swärds "levande vägg", ett miljövänligt alternativ att rena avloppsvatten på och anläggningen, som har varit i bruk under sommaren, visar sig fungera utmärkt.

Gotland2006-09-07 06:00
I sitt hus i Gammelgarn, kan Lennart Swärd med gott samvete låta vattenkranen stå och rinna. Sedan i juni cirkulerar nämligen vattnet i den alternativa vattenreningsanläggningen, som fungerar som ett kretslopp.
- Det fungerar mycket bättre än jag trodde, visserligen skulle jag inte ha gjort det om jag inte trodde att det skulle fungera. Det här är ett bra system, vi får ju tillbaka vattnet, så vi tar inget vatten och lämnar inte ifrån oss något heller, det är ett kretslopp, det är hela tanken, säger Lennart Swärd.
Han är sedan länge intresserad av vatten- och avloppsfrågor i stort.
- Vatten är bärare av allt liv på den här planeten, vi har hamnat i en kultur, i ett samhälle, där vi fullkomligt föraktar vattnet genom att skita och pissa i det, säger Lennart Swärd.
Bygget av den egna vattenreningen har fått honom att tänka än mer på detta.
- Det som följer med och som man inte kan värja sig ifrån, är att man kommer till insikt om vad som håller på att ske med vattnet och då blir man lite rädd.

Vattenrening
Det primära i vattenrening är, enligt Lennart Swärd, att inte smutsa ner det mer än nödvändigt från början och därför ingår inte toalettavfall i hans reningssystem. I stället separerar han urin och fekalier direkt, urinen blandar han sedan ut med vatten och vattnar med, medan fekalierna komposteras.
- Då har man redan renat 98 till 99 procent av vattnet. Resten gör jag rent i väggen och i dammarna, säger Lennart Swärd, som också är noggrann i valet av diskmedel, tvättmedel, tandkräm och liknande.
Det övriga avloppsvattnet från bostaden, från diskning, tvätt, matlagning och liknande, rinner ut i en damm utanför huset och pumpas sedan vidare genom den så kallade "levande väggen". Väggen är en ihålig betongkonstruktion fylld med lekarkulor och på framsidan sitter små balkonger, med växter, genom vilka vattnet sakta sicksackar sig ner.
På balkongerna odlar Lennart Swärd tomater, sallad och kryddväxter som isop, basilika och citronmeliss och hela sommaren har han kunnat äta från sina odlingar.

"Levande vägg"
Genom att skörda av växterna, reproducerar de sig mer och upptagningsprocessen effektiviseras.
- Det är ett väldigt enkelt trädgårdsland att sköta, ingen jord bara lekarkulor, så det blir inget ogräs, säger Lennart Swärd.
Från den "levande väggen" rinner vattnet in i en trekammarbrunn och sedan ut i den första dammen, som är alldeles klar, tack vare några inplanterade kräftor som håller efter algerna. Genom en grustäkt rinner sedan vattnet vidare till nästa damm, innan det pumpas in i en tank och därifrån tillbaka in i huset.

Dricker inte
Än så länge dricker Lennart Swärd inte sitt egenhändigt renade vatten, utan kompletterar med dricksvatten från en egen brunn, men hoppas kunna göra det i framtiden.
Under sommaren har den alternativa vattenreningen fungerat bra, nu återstår bara lite finjusteringar och Lennart Swärd är övertygad om att det kommer att fungera även under vinterhalvåret.
- Väggen ska jag försöka hinna bygga in i glas så att det kan flöda, sen tror jag att bakterietillväxten är lägre vid lägre temperaturer, säger Lennart Swärd som heller inte tror att dammarna kommer att bottenfrysa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om