Lennart byggde sitt eget badhus

Lennart Johansson i Vibble tröttnade på alger och kalla badtemperaturer i havet. Därför byggde han ett året-runt-poolhus till sig själv och frun men framförallt till barnbarnen.

Foto: Eva HC Nyström

Gotland2014-08-20 10:00

–Jag har barnbarn som bor i stan och de har alltid fått åka till Hemse för att bada. Dessutom gillar min fru Inger att bada! säger Lennart Johansson som en förklaring till varför han för ett år sedan satt igång med ett bygge som skulle kräva tusentals arbetstimmar. Fast han erkänner att han även själv gillar att doppa sig på kvällarna.

– Det är sällan vi kan bada i havet, antingen är det för kallt eller så är det alger men nu kan man bada året runt!

Lennart Johansson har jobbat som byggare i fyrtio år men är pensionär sedan sju år tillbaka. Han är en erfaren byggare och har själv byggt bostadshuset, det var 1973. För cirka 14 år sedan installerades solfångare på villataket och det har visat sig att de alltid ger ett överskott av el under sommarhalvåret. Ett överskott som han nu är glad kan komma till använding till poolen. Under vinterhalvåret, när värmen inte räcker till, så finns en luft- och vattenvärmepump och en pelletspanna som komplement.

Poolhuset som nu står klart har krävt två bygglov, ett för själva växthuset och ett för själva poolen.

– Byggnadsnämnden sa att jag var den första på Gotland som hade byggt en inomhuspool i ett växthus, säger Lennart och skrattar lite.

Flexibilitet

De ursprungliga planerna har ändrats en del under resans gång, bland annat slutade det med att huset flyttades närmare villan än vad som var tänkt från början, en förändring som Lennart Johansson är nöjd med, både för sin och grannens del.

– Vi blev nöjda båda två, det blev bättre så här, säger Lennart Johansson och ler.

Det är tydligt att han vill att poolhuset ska bli en källa till glädje och inte skapa problem. Ett exempel är att för att inte besvära grannen med en alltför hård belysning i byggnaden så sitter det därför nu små, små lampor i taket som går att dimra till en mysbelysning kvällstid. Dessutom har lamporna i bassängen för säkerhets skull placerata på den sida inne i poolen som vetter mot Lennart och Ingers hus, inte mot grannens, för att inte blända och störa.

Totalt har nära 40 kubik har spettats ut ur berget för att få plats med poolen som mäter 2,60 x 9,50 meter och är 1,70 djup men med en vattennivå på 1,40 som Lennart beskriver som ”lagom för barnen”. Poolen består av 72 kvadratmeter blå mosaik och på väggarna finns 80 kvadratmeter kakel. Väggarna är isolerade och tak och gavlar består av kanalplast som är 50 mm tjock. Lennart berättar att den har ett k-värde på 08 vilket är att jämföra med de allra modernaste fönstren av idag. Byggnaden är på totalt 70 kvadrat och innehåller inte bara en pool om går att använda året runt utan även en relaxhörna, dusch, handfat, toalett, varmvattenberedare, ett litet kök med kylskåp, pelletspanna, pumprum och en gasolgrill. Dessutom är det något av ett växthus med chili-, gurk och tomatplantor samt några palmer.

Av säkerhetsskäl är det alltid låst i poolhuset och när poolen inte används ligger en fukt- och isoleringsmatta över vattenytan, dels för att spara på värmen men även för att undvika att det blir för fuktigt.

Byggår

Den egna badanläggningen tog ett år att bygga, har kostat dubbelt så mycket som bostadshuset kostade att bygga för fyrtio år sedan och inneburit ett par tusen arbetstimmar men däremot är ju arbetskostnaden på noll eftersom Lennart gjort allt själv. Utom en sak: att sätta upp kanalplasten i taket.

– Det hjälpte min tvillingbror Gunnar mig med!

Takkonstruktionen är Lennarts egen design och han har hämtat inspiraton från engelska växthus.

– Poolhuset har redan varit med om två stormar, det knakade och brakade ute men här inne lät det inget och det höll! säger Lennart och skrattar.

Trots att Lennart Johansson passerat 70 så råder det inga tvivel om att han älskar att ha projekt på gång, nya byggplaner finns redan.

– Det är roligt att bygga och särskilt att bygga åt sig själv! Det är terapi på något sätt och så får man röra på sig! Text och foto: Eva HC Nyström

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om