Lasse från Stånga rodde kungligt 1976

- Det gäller att hålla takten.Stångabon Lasse Welin vet hur man ror den kungliga slupen Vasaorden. Han var en av roddarna vid det kungliga bröllopet 1976.

Foto: Bertil Ericson / PrB / SCANPIX

Gotland2010-06-19 04:00
Det kommer säkert att gå bra för roddarna i dag, för de har säkert tränat lika mycket som Lasse Welin och hans kamrater fick göra.
- Vi rodde som attan på Hårsfjärden i en månad. Svårigheten är att få alla att hålla takten, säger han.
Att Lasse Welin blev en av roddarna berodde på att han 1976 var stationerad på Berga örlogsbas för att göra lumpen på en torpedbåt.
- Vi hade tävling mellan besättningarna om vem som skulle få ro Vasaorden. Tyvärr gick det inte så bra för den som jag tillhörde, berättar han och fortsätter:
- Men det gjorde ingenting. Jag blev uttagen som reserv, och när en av de ordinarie killarna blev sjuk fick jag hoppa in.
Vad minns du av högtidsdagen?
- Inte så mycket faktiskt. Vi rodde och det var en himla massa folk. Alla lumparkompisar var där också, för torpedbåtarna låg vid kaj i Stockholm.
Sedan snart 20 år bor Lasse Welin i Stånga, där han bland annat skött bensinmacken. Nu har han fullt upp att göra hemma, och en svåger som behöver hjälp med växtskyddet, så han vet inte om han kommer att följa kronprinsessans bröllop på tv i dag.
- Egentligen borde jag kolla. Min sambo är med i den gotländska hemvärnsgruppen. Men man får kanske inte se så mycket av dem, säger Lasse Welin.
Vasaorden, svensk kungaslup, en så kallad salsslup, där "sal" står för den akterut uppbyggda salongen. Den ursprungliga Vasaorden konstruerades av skeppsbyggmästare af Chapman, byggdes 1774 och förstördes av brand 1921. Den nya Vasaorden byggdes efter en insamling och användes första gången 1923, då den förde Gustaf V till invigningen av Stockholms stadshus. Rorkulten, vissa metallbeslag samt gardinerna till salens åtta fönster härrör från den ursprungliga kungaslupen.
Vasaorden är 17,5 m lång, 3,0 m bred, väger 11,5 ton och framdrivs av nio par åror. Den är en av världens sista kvarvarande representationsfarkoster av detta slag och har främst använts vid statsbesök och officiella ceremonier.
Fakta: NE
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om