I somras rapporterades det om kraftig personalbrist inom sjukvården på Gotland, där personal bland annat tvingades jobba dubbla pass och i vissa fall avbryta sina semestrar. Trots att sommaren nu är slut har dock situatonen på lasarettet inte blivit bättre. Den extrema personalbristen råder fortfarande.
– Det är de signaler vi fått. Det fattas personal helt enkelt, och den personal som finns utnyttjas maximalt. Självklart sliter det på de de anställda, säger Vårdförbundets ordförande Therese Annas Ljung.
Enligt uppgifter till helagotland.se har arbetsgivaren börjat dela ut varningar till sjuksköterskor som säger nej till beordring, ofta på grund av trötthet. Uppgifter som även bekräftas av Tina Westberg, vice ordförande i Vårdförbundet.
– Arbetsgivaren har delat ut varningar. Det ingår i regelverket om en arbetstagare inte går och jobbar när denne blivit beordrad. Problemet är att man hamnat i en gråzon, för regelverket säger också att det finns rimliga skäl till att säga nej, där trötthet är ett av dem. Det blir en tolkningsfråga, och vem har egentligen tolkningsrätt i det här fallet? säger hon.
Enligt Tina Westberg kan personalbristen få till följd att vårdplatser tvingas stänga.
Vad är egentligen anledningen till att situationen inte blev bättre när sommaren tog slut?
– Utan någon vetenskaplig grund alls tror jag att det beror på att de sommarvikarier vi hade här i somras inte stannade kvar längre. Vanligtvis brukar de stanna ett tag efter sommaren, men med den situation som rådde här i somras fick de inte den handledning de behövde och tvingades jobba övertid. Det blev ingen bra arbetssituation för dem, och då ville de inte stanna. Men det är bara min personliga analys.
Tina Westberg betonar att man inte är i krig med arbetsgivaren på något sätt, utan att man från båda sidor vill hitta lösningar på problemet. Ett möte med hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Dalemar kommer att äga rum innan månadens slut.
– Just nu kommer personalen i kläm. De vill inget hellre än att göra ett gott arbete, men de håller på att krokna som läget är just nu.
Therese Annas Ljung:
– Situationen är otroligt allvarlig. En klok arbetsgivare borde lyssna när personalen säger "nej, jag orkar inte". Fortsätter det så här kommer det att gå ut över patientsäkerheten.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Dalemar och sjukvårdschef Cathrine Malmqvist fanns inte tillgängliga för kommentarer på torsdagen. De kommer dock att kommentera situationen på fredagen.